Logo
  • Nieuws
  • 27 februari 2009
  • Lianne Bouman

Nieuwe prikkel om ouderen in dienst te nemen

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) blijft u met maatregelen prikkelen om u over te halen werkloze ouderen in dienst te nemen. Naast de subsidies voor arbeidsdeelname ouderen komt hij nu ook met een maatregel die het financiële risico van langdurige ziekte wegneemt.

Beeld Nieuwe prikkel om ouderen in dienst te nemen

Donner heeft een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend waarin vermeld staat dat u een compensatie krijgt voor het verplicht doorbetalen van loon bij langdurige ziekte van de oudere werknemer. Voorwaarde is dat u een werknemer van 55 jaar of ouder in dienst neemt die minstens 52 weken werkloos is. De regeling gaat op 1 juli 2009 in.

 

Compensatieregeling

Veel werkgevers zijn nu terughoudend bij het in dienst nemen van oudere, langdurig werklozen uit vrees voor een hoger ziekteverzuimrisico. De nieuwe compensatieregeling moet deze drempel wegnemen en oudere werklozen een grotere kans geven op een baan.

De compensatieregeling is tijdelijk en loopt tot 1 juli 2019. Het kabinet gaat ervan uit dat ouderen tegen die tijd door krapte op de arbeidsmarkt meer kansen hebben op een baan.

 

Tip

Los van het vorenstaande heeft u als werkgever recht op een premiekorting (werknemersverzekeringen) voor iedere werknemer van 62 jaar of ouder die u in dienst houdt. Deze korting bedraagt tot 2013 € 2.750,– per jaar. Vanaf 2013 is de premiekorting € 6.500,– per jaar. De premiekorting voor werknemers van 62 jaar en ouder geldt tot het moment waarop de werknemer 65 jaar wordt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.