Logo
  • Nieuws
  • 5 augustus 2011
  • Mariel Hovemann

Nederlanders tevreden over balans werk en privéleven

Nederlandse werknemers zijn over het algemeen tevreden met de privéleven- en werkbalans. 88 procent zegt dat de verhouding tussen werk en privé gebalanceerd is of goed. Als Nederlanders tussen twee banen moeten kiezen, dan is de doorslaggevende factor ook de balans werk-leven. Ook valt op dat het aantal vakantiedagen bij zo’n keuze belangrijker is voor Nederlanders dan voor andere Europeanen.

Beeld Nederlanders tevreden over balans werk en privéleven

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onafhankelijk internationaal onderzoek van Robert Half onder meer dan 2500 financiële, Human Resources en algemene managers in een elftal landen. Nederlanders zijn dus het meest tevreden in Europa over de verhouding tussen werk en

privé. Nederlandse managers die een nieuwe baan zoeken baseren hun keuze ook vooral op de verhouding werk/privéleven. Voor maar liefst 42 procent is dat het belangrijkst.

 

Nieuwe manager

Voor 17 procent is de relatie met de nieuwe manager of het nieuwe team de drijvende factor. Carrièreontwikkeling en meer verantwoordelijkheden worden door 16 procent van de ondervraagden gezien als doorslaggevend. Dit is beduidend onder het Europese gemiddelde van 24 procent. De kans om in het buitenland te werken (8 procent) en meer vakantiedagen (7 procent) zijn voor bepaalde groepen werknemers de beslissende factors. Hekkensluiters zijn de reputatie van een bedrijf of een merk (6 procent) en de mogelijkheid een opleiding te volgen (5 procent).

 

Verschillende generaties

Associate Director Barbara Kollée: “Voor de meeste mensen is de verhouding werk/privéleven zeer belangrijk en zelfs doorslaggevend bij de beslissing om ergens aan de slag te gaan. En dit is niet alleen voorbehouden aan mensen met kinderen, zoals wellicht direct gedacht wordt. We weten ook uit eerdere onderzoeken onder werknemers van verschillende generaties dat het bijvoorbeeld voor Generatie Y (de young professionals op de arbeidsmarkt) zeker meegenomen wordt in de overweging voor een nieuwe baan.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.