Logo
  • Nieuws
  • 22 februari 2012
  • Bas Ammerlaan

Nederland scoort laag met vrouwen in topfuncties

De verdeling tussen mannen en vrouwen in topfuncties is nog altijd ongelijk in Europa. Bestuurs- en managementposities worden in 71 procent van de gevallen door een man ingevuld. Nederland staat bijna onderaan: hier wordt slechts 19 procent van topfuncties door een vrouw bekleed.

Beeld Nederland scoort laag met vrouwen in topfuncties

De meeste organisaties hebben geen beleid om vrouwen in topposities te stimuleren, blijkt uit onderzoek van Mercer onder 5.321 organisaties in 41 EMEA-landen (Europa, Midden-Oosten en Afrika).

 

Jurgen van den Brink, Business Leader Human Capital bij Mercer: “Het is jammer dat het verschil nog zo groot is, gezien het feit dat meer dan de helft van de wereldbevolking uit vrouwen bestaat. De redenen voor meer mannen in de top zijn cultureel en sociaal, maar soms is het zelfs opzettelijke discriminatie. Dit laatste gebeurt vaak onbewust: topmannen vinden het nu eenmaal fijn om mensen aan te nemen die op henzelf lijken.”

 

Nederland onderklasse

Saoedie-Arabië staat onderaan de lijst met het aantal vrouwen in topposities. Hier werkt geen enkele vrouw in een toppositie. Qatar volgt hierop met 7 procent van de topfuncties die bekleed worden door vrouwen. Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten hebben respectievelijk voor 16 en 17 procent vrouwen in de top. Nederland volgt hierop met 19 procent.

 

Van den Brink: “Landen in het Midden-Oosten hebben vaak culturele redenen waarom er weinig vrouwen in de top werken. Nederland heeft echter veel vrouwen die part-time werken. Deze part-time werkernemers komen over het algemeen niet in aanmerking voor een bestuurs- of managementpositie.”

Voormalige Sovjetlanden

Opmerkelijk is dat in voormalige Sovjetlanden vrouwen veel vaker topposities bekleden dan in Nederland. Litouwen staat bovenaan met 43 procent van de topposities bekleed door vrouwen. Bulgarije en Rusland staan op de tweede en derde plek met respectievelijk 43 en 40 procent. Volgens Van Brink komt dit doordat het tijdens het Sovjet-tijdperk sterk gestimuleerd werd om vrouwen in topposities te brengen. Het aantal vrouwen in topposities is tegenwoordig echter weer dalende in deze landen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.