Logo
  • Nieuws
  • 31 mei 2012
  • Mariel Hovemann

MKB’ers stellen vaker fraude aan de orde bij vacatures

Winkeliers gaan via het Waarschuwingsregister van de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) vaker na of van een sollicitant een frauduleus verleden bekend is. Afgelopen jaar zijn 94.000 sollicitanten gescreend; een stijging van 17 procent ten opzichte van 2010. Dat zegt de stichting FAD bij de overhandiging van haar Jaarverslag 2011 aan de staatssecretaris van Veiligheid, Fred Teeven.

Beeld MKB’ers stellen vaker fraude aan de orde bij vacatures

De schade door interne fraude is in de gehele detailhandel in 2011 gestegen naar circa 180 miljoen euro. In 2010 was dat 170 miljoen euro aldus de stichting.

 

Deelnemende winkeliers plaatsen frauderende ex-medewerkers op het Waarschuwingsregister FAD. Als de fraudeur solliciteert bij een andere deelnemer, komt via het register zijn verleden aan het licht. In 2011 zagen de deelnemende winkelbedrijven zich genoodzaakt 471 fraudeurs te plaatsen op het Waarschuwingsregister. Dat is een stijging van 25 procent ten opzichte van 2010. De stijging is mede toe te schrijven aan extra alertheid en betere detectiemethodes van de deelnemende winkelbedrijven alsook de brutaliteit van de fraudeurs.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.