Logo
  • Nieuws
  • 23 januari 2012
  • Mariel Hovemann

Minister akkoord met mystery guests tegen discriminatie

Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft positief gereageerd op de aanpak van de brancheorganisaties van uitzendbureaus om discriminatie in deze sector tegen te gaan. De staatssecretaris is van mening dat de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt primair de verantwoordelijkheid is van werkgevers, werknemers en etnische minderheden zelf.

Beeld Minister akkoord met mystery guests tegen discriminatie

Het overleg vond plaats naar aanleiding van een onderzoek vorig jaar van twee studenten van de Vrije Universiteit waaruit blijkt dat uitzendbureaus in ruim 75 procent van de gevallen ingaan op verzoeken van werkgevers om geen allochtone werknemers te leveren.


 

Mystery guests

De brancheorganisaties - Algemene Bond Uitzendondernemingen, de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen, en vertegenwoordigers van het Landelijk Overleg Minderheden – hebben een pakket aan maatregelen aangekondigd om discriminatie binnen de branche tegen te gaan. Zo wordt onder meer de mate waarin discriminatie voorkomt periodiek onderzocht, bijvoorbeeld door ‘mystery guests’ in te zetten. De brancheorganisaties gaan hun leden informeren door trainingen en workshops normeren en vervolgens scherp controleren.


 

Stichting Normering Arbeid

Tot slot maken de brancheorganisaties zich hard om een bepaling over discriminatie op te laten nemen in de zogeheten code Stichting Normering Arbeid. Deze code is het keurmerk voor uitzendondernemingen. Bedrijven die dit keurmerk hebben moeten zich dan ook houden aan het verbod op discriminatie om het keurmerk te mogen behouden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.