Logo
  • Nieuws
  • 26 januari 2011
  • Lonneke Gillissen

Meer vrouwen in topfuncties blijft speerpunt kabinet

Ook dit jaar steunt het kabinet de stichting Talent naar de Top die zich inzet voor een toename van het aantal vrouwen in topfuncties. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt: “Aandacht voor meer vrouwelijk talent blijft nodig, omdat de groei van het aantal vrouwelijke bestuurders stagneert."

Beeld Meer vrouwen in topfuncties blijft speerpunt kabinet

Uit de Female Boardindex 2010 blijkt dat de economische crisis een remmende werking heeft op de groei van het aantal vrouwelijke bestuurders bij beursgenoteerde bedrijven.


Daarom ontvangt de charter Talent naar de Top ook in 2011 financiële steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

 

Voorbeeldfunctie

Van Bijsterveldt: “Aandacht voor meer vrouwelijk talent in de top van de organisatie is belangrijk, omdat dit bijdraagt aan de kwaliteit van het bestuur en omdat onderzoek uitwijst dat diversiteit in de top gunstig is voor de bedrijfsresultaten. Daarnaast hebben vrouwen in de top een belangrijke voorbeeldfunctie voor vrouwelijk talent in de rest van de organisatie.”

 

Strategie diversiteit

De afgelopen drie jaar hebben ruim 150 bedrijven zich bij de stichting aangesloten. Organisaties die dit doen leggen meetbare doelstellingen vast voor het aantal vrouwen in de Raad van Bestuur en de bestuurslagen daaronder.

 

Uitgangspunt is dat bedrijven en organisaties zelf verantwoordelijk zijn voor de benodigde cultuurverandering in de top van hun organisatie. Ze bepalen zelf de strategie en bijbehorende doelstellingen. Ondertekenaars werken hun eigen diversiteitstrategie uit en ontwikkelen bijvoorbeeld specifieke instrumenten voor carrièrebegeleiding van vrouwelijk talent.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.