Logo
  • Nieuws
  • 28 juli 2009
  • Gabor Mooij

Logo moet duidelijk maken of arbeidsgehandicapte welkom is

Minister Donner van Sociale Zaken bekijkt de mogelijkheid om een speciaal logo te introduceren voor werkgevers die open staan voor werknemers met een arbeidsbeperking.

Beeld Logo moet duidelijk maken of arbeidsgehandicapte welkom is

Het logo maakt het voor iemand met een arbeidsbeperking onmiddellijk duidelijk dat zijn of haar sollicitatie welkom is. De werkgever zou een sollicitant met een arbeidsbeperking die voldoet aan de functie-eisen dan altijd moeten uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.

 

De inspiratie voor het logo wordt gevormd door het symbool ‘Two Ticks’ (twee vinkjes) dat in Groot- Brittanie veel succes heeft. Daar tonen achtduizend bedrijven het logo in hun vacatures en melden zich steeds meer bedrijven aan voor de Two Tick-erkenning.

 

Een andere mogelijke stimulans om wajongers aan het werk te helpen is een gratis advies in de vorm van een ‘adviesvoucher’ dat werkgevers vanaf september kunnen krijgen over de mogelijkheden waarop ze binnen hun bedrijf wajongers werk kunnen bieden. Volgens het ministerie van SZW blijkt uit de eerste ervaringen dat veel bedrijven gebruik maken van het advies.

 

Gemotiveerd

Volgens minister Donner motiveert het enorm dat er ondanks de crisis nog steeds werkgevers zijn die werkplekken voor wajongers willen creëren. Uit convenanten en afspraken in cao’s blijkt volgens SZW tot nu toe dat werkgevers wajongers aan willen nemen. Werkgevers maakten na het Sociaal Akkoord in maart in 21 procent van de nieuwe cao’s afspraken over wajongers. Eerder was dat bij 5 procent van de cao’s het geval.

 

Tip

Als u een werknemer in dienst heeft met een langdurige ziekte of handicap die begeleiding nodig heeft dan kunt u bij het UWV een aanvraag doen voor een jobcoach. Deze begeleidt werknemers met een langdurige ziekte of arbeidshandicap naar of in een baan. U kunt een vergoeding krijgen als de werknemer het werk niet zonder hulp van de jobcoach kan doen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.