Logo
  • Nieuws
  • 21 oktober 2009
  • Mr. W.M.T. Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Lange looptijd concurrentiebeding: vergoeding betalen?

Een concurrentiebeding is een manier om een werknemer aan het bedrijf te binden. Maar hoe ver kunt u daar als werkgever in gaan? Is het bijvoorbeeld redelijk om een werknemer een concurrentiebeding van twee jaar te laten tekenen?

Beeld Lange looptijd concurrentiebeding: vergoeding betalen?

Een werknemer is sinds 1 november 2006 in dienst als technisch inspecteur en heeft zijn arbeidsovereenkomst zelf opgezegd per 1 augustus 2008. Hij wil bij een directe concurrent van zijn werkgever in een hogere functie in dienst treden. De werkgever houdt de werknemer aan zijn concurrentiebeding van twee jaar. De rechter vindt dit echter aan de lange kant.

 

In dit concurrentiebeding is bepaald dat werknemer gedurende twee jaar na afloop van de arbeidsovereenkomst niet op hetzelfde werkterrein in Nederland werkzaam mag zijn. Op overtreding staat een boete van 500 euro per dag. De kantonrechter te Sittard-Geleen (8 juli 2009, JAR 2009, 226) wijst het verzoek af van de werknemer om het concurrentiebeding buitenwerking te stellen of te matigen. De werknemer kent de bedrijfsstrategie en hield zich bezig met acquisitie. Dat zijn carrière nu wordt belemmerd, komt deels door zijn eigen handelen.

 

Vergoeding na een jaar

De rechter is van oordeel dat de duur van het concurrentiebeding erg lang is gezien de duur van de arbeidsovereenkomst (nog geen twee jaar). Kennis van producten, relaties en bedrijfsstrategie raken snel verouderd, terwijl de werknemer ook gebonden is aan een relatiebeding. Hij beslist dat indien de oud-werkgever de werknemer aan het concurrentiebeding wil houden, de werknemer na verloop van één jaar een vergoeding toekomt.

 

De werkgever kan dan zelf beoordelen of het belang over de volle twee jaar groot genoeg is om de werknemer aan het beding te houden. De rechter vindt het redelijk indien in de maanden augustus tot en met oktober 2009 een vergoeding van 500 euro bruto per maand wordt betaald, in de periode november 2009 tot en met januari 2010 een bedrag van 750 euro per maand en van februari tot en met juli 2010 1.000 euro per maand.

 

Oordelen 

Een rechter kan op verschillende manieren oordelen over een concurrentiebeding:

  • het beding is niet (meer) geldig;
  • het beding is wel geldig, maar wordt geheel of gedeeltelijk vernietigd;
  • het geding blijft in stand, maar de werkgever moet de werknemer een schadevergoeding betalen voor zolang de werknemer aan het geding gebonden is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.