Logo
  • Nieuws
  • 23 februari 2009
  • Tom Dobber

Laat u de beste stuurlui niet aan wal staan?

Nu het aanbod van personeel de vraag langzamerhand overstijgt, is het des te belangrijk om het kaf van het koren te scheiden. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Sollicitanten willen natuurlijk goed voor de dag komen en laten soms de werkelijkheid niet in de weg van een goed cv staan.

Beeld Laat u de beste stuurlui niet aan wal staan?

Uit een onderzoek van Career Builder in oktober 2008, blijkt zelfs dat 45 procent van de werkgevers regelmatig ‘onregelmatigheden’ in curricula vitae tegenkomt. De populairste spinsels van sollicitanten zijn vaardigheden overdrijven of verzinnen, verantwoordelijkheden bij vorige werkgevers aandikken, functies ‘aanpassen’, vorige werkgevers verzinnen, academische titels aanmeten en perioden van dienstverbanden oprekken.

 

Belangrijke aandachtspunten bij het beoordelen van een cv:

 

  1. Ononderbroken loopbaan
    Kijk goed naar de chronologie van het curriculum vitae. Veel goede kandidaten hebben een aaneengesloten loopbaan, waarbij de perioden die ze voor een bedrijf werkten tussen de vier en zeven jaar duurden. Heeft iemand toch een aantal maanden niet gewerkt, vraag dan naar de reden.
  2. Succesvolle patronen
    Een cv waarin de opeenvolgende functies steeds 'een treetje hoger' zijn, is een goed voorteken. De stappen moeten logisch zijn, niet te klein en niet te groot. Iemand die van typiste naar secretaresse naar directiesecretaresse groeit, is goed bezig geweest.
  3. Speciale verdiensten
    Staan er op een cv concrete acties en resultaten vermeld, dan bewijzen die het talent van de kandidaat.
  4. Extra prestaties
    Goede kandidaten vermelden extra prestaties op hun cv. Trainingen, seminars, cursussen, certificaten en diploma's die voor hun werk niet strikt noodzakelijk zijn, maar die iemand volgde uit interesse en met het oog op de toekomst, zijn goede voortekenen!
  5. Up to date blijven
    Het is belangrijk om erachter te komen of iemand graag leert en of hem dat gemakkelijk afgaat.
  6. Goede referenties
    Kandidaten met een goed arbeidsverleden zullen bij elke ex-werkgever een referentie noemen.
  7. Snel van baan veranderen
    Dit gedrag komt vaak uit onrust voort. Iemand die maar kort bij een bedrijf blijft, is een hoge kostenpost.
  8. Vreemde of twijfelachtige veranderingen
    Soms kloppen de banen die iemand heeft gehad, niet bij de gevolgde opleidingen. Als u dat opvalt in een cv, informeer dan naar het waarom ervan.
  9. Zelfstandig ondernemer... en dan weer niet
    Staat er in iemands cv dat hij twee of drie keer of zelfs vaker een eigen bedrijf had, dan mag u daar vraagtekens bij plaatsen. Had de kandidaat de benodigde capaciteiten niet in huis en mislukte het ondernemerschap daarom?
  10. Veel vaardigheden, weinig of geen praktijkervaring
    Starters op de arbeidsmarkt proberen hun gebrek aan werkervaring soms te verdoezelen met het opsommen van vaardigheden. Ook mensen die (vrezen dat ze) ondergekwalificeerd zijn voor een functie, willen nogal eens schermen met
    vaardigheden.
  11. Nietszeggende functieomschrijvingen
    Iemand die al tien jaar bij een bedrijf werkt en zijn functieomschrijving afdoet met een enkele zin, mag u om een toelichting vragen. Welk werk doet hij precies? Op welke afdeling? Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? Heeft hij in de afgelopen tien jaar nog andere werkzaamheden uitgevoerd? Probeer erachter te komen wat iemand doet/deed en of hij geschikt is voor de functie die u aanbiedt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.