Logo
  • Nieuws
  • 27 maart 2009
  • David Davidson

Ideale werknemer is morele hoogvlieger

HR-managers kunnen de ideale werknemer herkennen aan zijn discipline, hoogstaande moraal, creativiteit, vermogen tot integreren van informatie én respect voor anderen. Daarmee past hij naadloos in de filosofie van het Nieuwe Werken.

Beeld Ideale werknemer is morele hoogvlieger

Voldoet iemand niet aan één van deze basisvereisten? Dan is het beter de persoon in kwestie te ontslaan of op een zijspoor te manoeuvreren. Dat schrijft psycholoog Howard Gardner in de laatste editie van zijn boek ‘Five minds for the future’.

 

Volgens Howard vergiftigen hypocriete en respectloze mensen de werkvloer. Ongedisciplineerde mensen die er niet in slagen vakkennis en ervaring te verzamelen leggen het uiteindelijk af. Mensen zonder scheppende kwaliteiten zullen uiteindelijk vervangen worden door computers. Tot slot is het belangrijk om informatie en opvattingen uit verschillende werkdisciplines te kunnen integreren tot een samenhangend geheel: een werknemer moet het totale plaatje begrijpen.

 

Nieuwe Werken

Volgens Howard is het een probleem dat businessscholen het opleiden van managers als een technische zaak beschouwen, waardoor ethiek een ondergeschoven kindje blijft. Maar dit neemt de verantwoordelijkheid van het bedrijf niet weg: dat moet uiteindelijk het goede voorbeeld geven.

 

Wilt u weten hoe dat in de praktijk moet? Kom dan op 14 mei a.s. naar de HRpraktijk Dag, die geheel in het teken staat van het Nieuwe Werken. Flexibiliteit, individuele zeggenschap en leiding geven op afstand zijn sleutelwoorden binnen het Nieuwe Werken. Met als resultaat een tevreden werknemer, een hogere arbeidsproductiviteit en lagere huisvestingskosten.

 

Zoekt u handvatten om dit binnen uw organisatie te bewerkstelligen? Meld u dan nu aan voor de HRpraktijk Dag! 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.