Logo
  • Nieuws
  • 11 oktober 2011
  • Mariel Hovemann

HR-professionals: vrees voor krapte arbeidsmarkt

Voor het eerst sinds de economische terugslag ondervinden HR-professionals meer problemen met werving & selectie van nieuwe mensen. De komende tijd zal dat niet anders zijn, verwachten ze zelf. Dit blijkt uit het onderzoek HR Trends 2011-2012 van ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij, dat jaarlijks wordt uitgevoerd onder 972 Nederlandse HR-professionals.

Beeld HR-professionals: vrees voor krapte arbeidsmarkt

In 2008 gaf nog 74 procent van de ondervraagden aan moeite te hebben met het werven van nieuwe medewerkers. Dit aantal daalde tot ruim een kwart (26 procent) in 2010. Nu gaat het cijfer weer omhoog. Uit het onderzoek blijkt dat in 2011 ruim een op de drie ondervraagden (35 procent) kampt met het vinden van de juiste mensen voor de organisatie. Voor komend jaar verwacht 43 procent van de HR-professionals problemen.

 

Behoud

Naast de instroom van nieuwe medewerkers wordt ook het behoud van werknemers een grotere uitdaging voor organisaties. Ruim een kwart (28 procent) heeft op dit moment moeite om bestaande werknemers binnen de organisatie te houden. Dat is drie keer zoveel als in 2010 (9 procent). Ondanks deze verslechtering schat de HR-professional niet in dat de trend zich doorzet. Twee op de tien respondenten geeft aan de aankomende twaalf maanden problemen te verwachten met het behouden van werknemers, nagenoeg hetzelfde niveau als in 2010 (21 procent). Dit was toen echter wel een te optimistische inschatting van de werkelijkheid dit jaar aldus de onderzoekers.

 

Moeilijk vervulbare functies

In het onderzoek is de HR-professional ook gevraagd in welke functiegroepen vacatures moeilijk vervulbaar zijn. Net zoals in 2010 zijn met name de technische functies lastiger in te vullen. Techniek & Onderhoud voert dit jaar de lijst aan (29 procent), op de voet gevolgd door ICT, waar de problemen steeds heftiger worden. Het aantal HR-professionals dat problemen verwacht bij de invulling van ICT-functies is sinds 2009 ruim verdubbeld van 11 procent naar 28 procent.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.