Logo
  • Nieuws
  • 19 juni 2009
  • David Davidson

Homo’s voelen zich nog vaak onprettig op het werk

Homoseksuele mannen en vrouwen voelen zich op hun werk nog steeds onprettig behandeld vanwege hun seksuele voorkeur, regelrechte discriminatie is het echter niet. Dat staat in een rapport dat de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) liet maken door het Verwey-Jonker instituut.

Beeld Homo’s voelen zich nog vaak onprettig op het werk

Hoewel regelrechte discriminatie weinig voorkomt, worden opmerkingen en grapjes over seksuele geaardheid wel vaak als kwetsend ervaren. Ook als dit niet zo is bedoeld. De Commissie Gelijke behandeling zegt wel regelmatig signalen binnen te krijgen over ongelijke behandeling van homo’s op de werkvloer, maar tot officiële klachten komt het niet vaak.

 

Het onderzoek richtte zich vooral op onderliggende mechanismen die een rol spelen bij het discrimineren van homoseksuele en lesbische werknemers en niet op individuele misstanden.

 

Het onprettige gevoel van homoseksuele hangt sterk af van de sector waarin ze werkzaam zijn. In branches waar meer mannen dan vrouwen werken, ervaren homomannen en in mindere mate lesbische werkneemsters de nodige problemen omdat ze afwijken van de sociaal verwachte sekserol.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.