Logo
  • Nieuws
  • 3 mei 2011
  • Miranda Panse

Geen Roemenen en Bulgaren voor oogstseizoen

Er mogen geen Roemenen en Bulgaren worden ingehuurd voor het oogstseizoen. Dit vindt minister Kamp van Sociale Zaken. De boeren en tuinders moeten werknemers zoeken in Nederland of de 25 andere landen van de Europese Unie.

Beeld Geen Roemenen en Bulgaren voor oogstseizoen

Voor burgers uit EU-landen geldt ‘vrij verkeer van arbeid’. Dat betekent dat zij in elke lidstaat aan de slag mogen. Voor Roemenen en Bulgaren maakt Nederland tot 2014 een uitzondering. Als die hier willen werken, moet de werkgever een tewerkstellingsvergunning vragen. Die wordt alleen gegeven als er aantoonbaar geen werknemers in de 25 andere landen van de Unie te vinden zijn.
 

Tewerkstellingsvergunning

Kamp wil dat minder makkelijk tewerkstellingsvergunningen worden afgegeven en dat Nederlanders met een uitkering dit werk op zich nemen. Als ze dit niet willen doen, kunnen ze hun uitkering kwijtraken, aldus de minister.

 

“Doordat sommige ondernemers onder de Nederlandse wet­geving uit proberen uit te komen, moet de overheid steeds met nieuwe regels komen,” legt Hans Rijpert uit. Hij is directeur van Inrail, een leverancier van vakpersoneel. “Een voorbeeld is te zien in de tuinbouw. Men zal voorwen­den dat Roemenen of Bulgaren als zelfstandigen worden ingehuurd, waar­door de werkgever de tewerkstellings­vergunning omzeilt, maar ook andere regelgeving zoals de wet Minimumloon, veiligheidswetgeving en de werknemersverzekering.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.