Logo
  • Nieuws
  • 21 april 2011
  • Lianne Bouman

Ga voor zeker en vraag om een Verklaring van Goed Gedrag

U wilt in zee gaan met bijvoorbeeld een nieuwe kracht die tekeningbevoegdheid krijgt. U wilt er zeker van zijn dat hij niets op zijn kerfstok heeft en u vraagt hem voor de zekerheid een verklaring van goed gedrag (VOG) te verstrekken. Maar wat zegt zo’n VOG u eigenlijk?

Beeld Ga voor zeker en vraag om een Verklaring van Goed Gedrag

Onderwijsblad kreeg de beschikking over gegevens na een beroep te hebben gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Het blijkt zin te hebben bezwaar te maken na een weigering van een VOG. Hoewel Justitie steeds strenger is gaan kijken naar het verstrekken van een VOG, blijkt zo'n 25 procent van de bezwaarmakers na weigering alsnog een verklaring te krijgen.

 

Dat Justitie strenger wordt in het verstrekken van de VOG blijkt eveneens uit de cijfers. Het aantal geweigerde verklaringen steeg van 18 in 2004 naar ongeveer 100 weigeringen in de afgelopen jaren. De VOG is in bepaalde beroepsgroepen noodzakelijk om te kunnen werken in die beroepsgroep, zoals in het onderwijs. Dat het strenger is geworden komt vooral door allerlei zaken van seksueel misbruik in het onderwijs.

 

Strenger beleid

Omdat sommige mensen wel een VOG hadden, maar daar eigenlijk geen recht op hebben, kijkt het COVOG – de organisatie die namens de minister van Veiligheid en Justitie bekijkt of een VOG kan worden afgegeven – nu niet alleen naar veroordelingen. Ook wordt gekeken naar eventuele sepots, aangiftes, openstaande zaken en werkstraffen. Wie ten onrechte geen VOG krijgt kan bezwaar maken. In 25 procent van de gevallen volgt dan alsnog een VOG. Daarna rest alleen een gang naar de rechter, maar beroepszaken worden daar meestal ongegrond verklaard.

 

Procedure aanvraag VOG

  • Als u van een medewerkers een VOG verlangt, moet u die medewerker het aanvraagformulier verstrekken.
  • U geeft zelf op het formulier aan wat het doel van de aanvraag is. Vergeet het formulier niet te ondertekenen.
  • De medewerker vraagt een VOG aan door het ingevulde aanvraagformulier in te leveren bij de afdeling burgerzaken van de gemeente waar hij staat ingeschreven.
  • De gemeente neemt de gegevens van het aanvraagformulier over en vult ze automatisch aan met gegevens vanuit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) en stuurt vervolgens alles door naar het COVOG. Het COVOG geeft de verklaring af namens de minister van Veiligheid en Justitie.
  • De medewerker krijgt de VOG of de afwijzing binnen op zijn adres.
  • Bij afwijzing kan de medewerker bezwaar maken door binnen zes weken een bezwaarschrift in te dienen. In principe is de bezwaarschriftprocedure kosteloos.

 

Tip

De VOG heeft geen vaste geldigheidsduur. Vaak is de verklaring onbeperkt geldig voor het doel van de aanvraag. U kunt medewerkers vragen ieder jaar of om de zoveel jaar een VOG te overleggen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.