Logo
  • Nieuws
  • 21 september 2011
  • Mariel Hovemann

Expatregeling: aanpassing kortingsregeling en salarisnorm

Staatssecretaris Weekers van Financiën wil de 30%-regeling, ook wel expatregeling genoemd, aanpassen. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. Zo wil hij onder meer de kortingsregeling uitbreiden en dat het criterium dat de ingekomen werknemer moet beschikken over een ‘specifieke deskundigheid’ voortaan moet worden ingevuld door een salarisnorm.

Beeld Expatregeling: aanpassing kortingsregeling en salarisnorm

De toetsperiode voor deze kortingsregeling wordt verlengd tot een toetsperiode van 25 jaar (nu 120 maanden), waardoor meer perioden van eerder verblijf of eerdere tewerkstelling in Nederland in mindering komen op de looptijd. Deze aanpassing heeft gevolgen voor alle werknemers, dus ook voor vrijwel alle Nederlanders die meer dan tien jaar buiten Nederland hebben gewerkt. Zij zullen na terugkomst in Nederland door deze uitbreiding geen recht meer hebben op toepassing van de 30%-regeling.

 

Kortingsregeling

Een andere maatregel ziet er op toe dat werknemers uit het buitenlandse grensgebied (met een straal van 150 kilometer van de Nederlandse grenzen) niet langer in aanmerking komen voor de 30%-regeling.

 

Salarisnorm

Er komt een salarisnorm voor het bepalen of een ingekomen werknemer wel of niet in aanmerking komt voor de 30%-regeling. Of de huidige toets voor schaarse, specifieke deskundigheid daarmee vervalt, zal nog moeten blijken.

 

Jonge promovendi

De regeling wordt opengesteld voor (jonge) buitenlandse promovendi, die na hun promotie in Nederland ook in Nederland blijven werken. Voor deze groep werknemers geldt een lagere salarisnorm.

 

Weekers zegt dat door deze aanpassingen de regeling beter gericht is en meer in overeenstemming wordt gebracht met de essentie ervan. De wijzigingen zullen daardoor ten goede komen aan het Nederlandse vestigingsklimaat.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.