Logo
  • Nieuws
  • 2 mei 2011
  • Miranda Panse

Eigen netwerk effectiefste bron voor nieuwe baan

17 procent van de Nederlandse beroepsbevolking die in 2010 aan een (nieuwe) baan is begonnen, geeft aan deze te hebben gevonden via bekenden en/of het eigen netwerk. Dit maakt dat bekenden/netwerk in 2010 weer de effectiefste bron was voor het vinden van een (nieuwe) baan, hoewel zij ten opzichte van 2009 licht aan effectiviteit heeft verloren.

Beeld Eigen netwerk effectiefste bron voor nieuwe baan

Het netwerk wordt gevolgd door het uitzendbureau en open solliciteren. Slechts één procent van de baanwisselaars heeft in 2010 een baan via Social Media gevonden. Nieuwkomer in de top 10 van meest effectieve kanalen is de search engine. Dit blijkt uit analyses uitgevoerd – in opdracht van succesvolwerven.nl - onder 3.911 baanwisselaars in 2010 uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group.

Effectieve bronnen

Hoewel het aantal werknemers dat een baan via het UWV WERKbedrijf heeft gevonden in 2010 met twee procent gestegen is, wijst slechts een beperkt aantal baanveranderaars het UWV WERKbedrijf aan als het kanaal waardoor zij succesvol aan een (nieuwe) baan zijn gekomen. Ook het re-integratiebureau is voor de baanwisselaar slechts in beperkte mate effectief gebleken bij het vinden van (ander) werk.

 

Social media

Voor één op de twintig baanveranderaars is de krant en/of het dagblad succesvol gebleken. Hierdoor belanden kranten en dagbladen als effectieve bron op de zesde plaats. Kranten en dagbladen spelen nog steeds een rol van betekenis bij het vinden van een (nieuwe) baan. Dit geldt echter niet meer voor vakbladen en tijdschriften, bedrijfspresentaties en/of open dagen, de Gouden Gids en teletekst. Andere grote dalers van 2010 zijn het werving- en selectiebureau, headhunters en advertenties in de winkel.


Binnen de top 10 van meest effectieve bronnen worden drie plaatsen bezet voor kanalen binnen het medium Internet. De vacaturesite heeft één op de 10 Nederlandse werknemers geholpen aan een (nieuwe) baan, en voor zowel de bedrijvensite als de search engines geldt dat voor één op de vijfentwintig werknemers. Hiermee hebben search engines zoals Google.nl aan effectiviteit gewonnen, en belandden in 2010 voor de eerste keer in de top 10 meest effectieve bronnen.

 

Tabel: top 10 meest effectieve kanalen vinden van een (nieuwe) baan 2009/2010

 

2009

2010

Bekenden/netwerk

20%

17%

Uitzendbureau

9%

11%

Open sollicitatie

8%

10%

Vacaturesite

11%

10%

Interne vacature

5%

6%

Dagblad/de krant

6%

5%

UWV WERKbedrijf

2%

4%

Bedrijvensite

5%

4%

Search engine

3%

4%

Binnenlopen/bellen naar een bedrijf

3%

3%

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.