Logo
  • Nieuws
  • 12 februari 2010
  • Manon Schuttrups

Effectiever solliciteren voor oudere werknemers

Bij de opening van het arbeidsmobiliteitcentrum De Vallei in Ede pleitte minister Donner voor het experimenten met solliciteren om de kansen van oudere werkzoekenden te vergroten. Sollicitatiebrieven die niet beantwoord worden leidt tot frustratie en demotivatie. Donner wijst daarom op een andere meer effectieve wijze van solliciteren als videopresentaties of speeddaten.

Beeld Effectiever solliciteren voor oudere werknemers

Donner refereerde aan het Project 45+, waardoor in de periode 2007-2008 het dubbele aantal oudere werkzoekenden een baan vond. Niet de beoogde 30 duizend werkzoekenden vonden werk, maar 60 duizend. Geïnspireerd door dit project pleitte de minster voor meer experimenten bij het solliciteren.

 

Sollicitatieplicht

De sollicitatieplicht verplicht tot het doen van sollicitaties, maar zegt niets over de vorm. Daarom wil Donner de tijdens het project 45+ geïntroduceerde videopresentaties en speeddaten met mogelijke werkgevers op alle werkpleinen terugzien. Ook denkt hij aan netwerkgroepen van werkzoekenden, zodat zij elkaar kunnen ondersteunen en gebruikmaken van elkaars netwerk om zich bij mogelijke werkgevers te presenteren. Deze methoden bleken in het verleden succesvol.

Donner zal de sollicitatieplicht niet afschaffen omdat daarmee geïmpliceerd wordt dat oudere werkzoekenden bij voorbaat kansloos zijn. Dit wil en kan de minister zich niet permitteren omdat deze groep werkzoekenden straks broodnodig is om vacatures op te vullen die babyboomers bij pensioen open laten vallen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.