Logo
  • Nieuws
  • 27 november 2008
  • Arzu Kokeng

Arbeidsmigrant langer werkvergunning nodig?

Minister Donner van Sociale Zaken wil de beperkte toelating van Roemeense en Bulgaarse werknemers voorlopig tot 1 juli 2009 laten duren. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat arbeidsmigranten langer een werkvergunning nodig hebben als zij in Nederland willen werken. Zo meldt NRC Handelsblad.

Beeld Arbeidsmigrant langer werkvergunning nodig?

Toen Roemenië en Bulgarije vorig jaar tot de Europese Unie toetraden is afgesproken dat de grenzen voor arbeidsmigranten uiterlijk in 2012 volledig opengaan. Het CDA pleit voor om deze volle overgangstermijn te benutten. Nederland heeft hetzelfde gedaan toen het om de toelating van Polen ging. De SP en de PVV zijn het met dit voorstel eens.

 

Bedreiging

Hoewel de aantallen arbeidsmigranten in de bijstand en de WW geen aanleiding geven tot ongerustheid ziet CDA toch risico’s. De toelating van Roemenen en Bulgaren zou een bedreiging kunnen zijn voor de arbeidsmarkt. Zeker nu er in de bouw en industrie de komende tijd “de hardste klappen zullen vallen”, aldus de PVV.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.