Logo
  • Nieuws
  • 22 mei 2012
  • mr. Anika Bongers, Kennedy Van der Laan

Afwijzing sollicitatie is geen verboden discriminatie

In september 2005 solliciteert een man naar de functie van klantmanager bij de gemeente Rotterdam. De gemeente wijst de sollicitatie af, omdat de sollicitant weigert om vrouwen een hand te geven. De sollicitant dient daarop een klacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling, die concludeert dat de gemeente inderdaad in strijd met de Algemene Wet Gelijke Behandeling heeft gehandeld. De sollicitant start daarop een procedure tegen de gemeente Rotterdam, waarin hij een schadevergoeding vordert wegens onrechtmatig handelen. De rechtbank wijst de vordering af. De sollicitant stelt vervolgens beroep in bij het hof.

Beeld Afwijzing sollicitatie is geen verboden discriminatie

Het hof overweegt dat de weigering handen te schudden moet worden aangemerkt als een uiting van een geloofsovertuiging. Een dergelijke uiting wordt beschermd door de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Door de sollicitant vanwege het niet schudden van de hand van een vrouw af te wijzen, maakt de gemeente indirect onderscheid naar godsdienst. Aan dit onderscheid ligt echter een legitiem doel ten grondslag, namelijk het voorkomen van onderscheid tussen mannen en vrouwen bij de ontvangst van klanten. Het gekozen middel – bereid zijn handen te schudden – is volgens het hof geschikt om het doel te bereiken. Daarbij is van belang dat het schudden van handen in Nederland een gebruikelijke, algemeen geaccepteerde begroetingsvorm is en niet alle klanten van de gemeente een andere wijze van begroeten als respectvol zullen ervaren.

 

Ontkenning gelijkwaardigheid m/v 

Daarnaast dient de gemeente als overheidsorgaan neutraliteit uit te stralen naar alle burgers, ongeacht hun geslacht. Van de klantmanager van de gemeente wordt verwacht dat hij de klanten tegemoet treedt op een wijze die door hen niet als respectloos en kwetsend wordt ervaren. Dit geldt temeer nu de klanten, bijstandsgerechtigden, van de gemeente afhankelijk zijn en zich niet aan contacten met de gemeente mogen en kunnen onttrekken. Het is volgens het hof daarom onaanvaardbaar als een klantmanager zou weigeren een uitgestoken hand van een vrouwelijke klant te schudden, vooral ook omdat de weigering kan worden ervaren als een ontkenning van de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen. Het ook niet schudden van handen van mannen neemt dit bezwaar niet weg. Het hof wijst de vordering van de sollicitant daarom af.

Gerechtshof ’s-Gravenhage, 10 april 2012; LJN: BW1270

 

Tip

De bepalingen van de Algemene Wet Gelijke Behandeling zijn ook van toepassing in de sollicitatieprocedure. Bij het afwijzen van een sollicitant dient de werkgever dan ook rekening te houden met de bepalingen in deze wet.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.