Logo
  • Nieuws
  • 19 januari 2011
  • Lonneke Gillissen

55-plusser voelt zich gediscrimineerd bij sollicitatie

Een grote meerderheid van de 55-plussers heeft tijdens de sollicitatieprocedure het gevoel te worden gediscrimineerd op leeftijd. Dat komt naar voren uit Het Nationale Werkonderzoek 2010 dat JobTrack.nl hield onder 21.917 respondenten.

Beeld 55-plusser voelt zich gediscrimineerd bij sollicitatie

Hoe hoger hun leeftijd, hoe meer respondenten bovendien aangeven dit gevoel te hebben. Eind vorig jaar bleek uit onderzoek van het UWV Werkbedrijf dat slechts 2 procent van de vacatures in 2010 werd vervuld door 55-plussers. Dit percentage staat in schril contrast met het feit dat 22 procent van de werkzoekenden uit deze leeftijdscategorie komt. Marco de Weerd van JobTrack.nl: “Een grote groep werknemers wordt nu buitenspel gezet en met het stijgen van de pensioenleeftijd naar 67 jaar wordt deze groep alleen maar groter.”

 

UWV-onderzoek

Behalve dat ouderen zich gediscrimineerd voelen vanwege hun leeftijd, heeft ruim de helft van de 55 tot 65-jarigen er geen vertrouwen in dat het UWV hen aan een passende baan kan helpen. De Weerd: “De resultaten van het UWV-onderzoek bevestigen het gevoel van de oudere werknemers. Zij hebben de meeste moeite om een baan te vinden, ondanks dat zij, zo bleek eerder uit het Nationale Werkonderzoek 2010, enorm plichtsgetrouw en gemotiveerd zijn.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.