Logo
  • Nieuws
  • 24 februari 2014
  • Peter van den Hout

‘Scheiding tussen vast en flexibel steeds vager’

De uitzendbranche heeft moeilijke jaren achter de rug. Bij het uitbreken van de crisis nam de vraag naar uitzendkrachten aanvankelijk flink af, om vervolgens – door de aanhoudende onzekerheid – weer geleidelijk toe te nemen.  Keren met het aantrekken van de economie de gouden tijden voor uitzendbureaus weer terug?

Beeld ‘Scheiding tussen vast en flexibel steeds vager’

“De traditionele scheiding tussen vast en flexibel wordt steeds vager,” is de mening van Raymond Puts, algemeen directeur van Unique. “Organisaties zoeken in eerste instantie geschikte mensen, op welke basis dan ook: vast, flexibel, via detachering, payroll of als zzp’er. “

Puts constateert een structurele verandering aan de vraagkant. “Zelfregie is een trend in de uitzendsector. Ondernemers willen zelf kunnen kiezen op welke basis ze iemand inhuren.”

Online dienstverlening

Niet vreemd dat Unique zich sinds eind vorig jaar nadrukkelijk profileert als full service HR-dienstverlener.  Via een online portal, Unique HROffice, kunnen klanten vacatures op alle gewenste vacaturebanken plaatsen of zelf zoeken in de database van Unique. Daarnaast biedt de portal mogelijkheden om tegen gereduceerde tarieven opleidingen in te kopen, salarisadministratie te regelen, kandidaten te screenen en zelfs HR- of juridisch advies in te winnen.

“HR is de afgelopen jaren steeds complexer geworden en met name ondernemers in het MKB worstelen daarmee,” legt Puts uit. “Naast de inhuur van uitzendkrachten willen ze zo veel mogelijk ontzorgd worden. Dat kan bijvoorbeeld met een online assessment of VOG-aanvraag die we via de portal aanbieden. We verwachten dat deze online dienstverlening zal toenemen, maar dat daarnaast ook de reguliere dienstverlening via lokale kantoren zal blijven bestaan.”

Puts denkt verder dat afgelopen jaar de bodem van de crisis wel is bereikt. “De vraag naar uitzendkrachten zal dit jaar wel weer toenemen, want eventuele nieuwe banen worden eerst flexibel ingevuld. Het herstel is nog pril en dan willen ondernemers geen risico nemen."

Toolset Detachering, inlenen en uitzenden

Een werkgever kan verschillende redenen hebben om tijdelijk personeel in te schakelen, zonder dat hij met de betreffende medewerker direct een arbeidsovereenkomst wil aangaan. Een belangrijke reden is een tijdelijk personeelstekort. Een tweede belangrijke reden kan de behoefte zijn aan de inzet van tijdelijk specialisme. Met deze handige toolset kunt u de juiste keuze maken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.