Logo
  • Nieuws
  • 9 november 2015
  • Jesper van Wijk

Succesvolle businesscase: SPP bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is sinds een jaar of twee bezig met een nieuwe vorm van Strategische Personeelsplanning (SPP). Een die bijdraagt aan een majeure organisatieverandering die op dit moment gaande is. Daarin wordt een aantal taken en verantwoordelijkheden van de directie P&O overgeheveld naar de lijnmanagers. De SPP moet het lijnmanagement helpen om die nieuwe personeelsmanagementverantwoordelijkheid op een goede wijze in te vullen.

Het strategische personeelsplan moet het ministerie als geheel en per dienstdeel een duidelijk beeld geven van de huidige en toekomstige vraag en aanbod van inzet en kwaliteit van personeel. Hiervoor gebruikt het ministerie een 3-stappenmodel. Als eerste wordt de koers bepaald, daarna worden de personele behoeftes in kaart gebracht en uiteindelijk worden er slimme interventies op HR-gebied aan gekoppeld.

Managers krijgen meer personeelsverantwoordelijkheid en om dat te ondersteunen wordt SPP gebruikt. “Wij hebben het instrument strategische personeelsplanning naar voren geschoven, zodat de managers meer grip krijgen op waar zij met hun organisatie naar toe gaan en hoe zij dit op een zinvolle manier kunnen vertalen naar hun personeelsbeleid,” aldus Brak Storms van de hoofddirectie Personeel en Organisatie bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eyeopener voor veel mensen is dat het SP-plan ook behulpzaam is bij eenvoudige kortetermijnbeslissingen die je als manager toch al nam: “Hierbij kan gedacht worden aan de invulling van functioneringsgesprekken en waar een manager het opleidingsbudget aan uitgeeft. Dat zijn praktische zaken in het hier en nu die veel meer richting en betekenis krijgen als je die kan onderbouwen met je langetermijnkoers,” aldus Storms.

Brak Storms is een van de sprekers tijdens het HR Mobiliteitscongres. Hij zal hier meer vertellen over het 3-Stappen-model bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Storms neemt u in zijn presentatie mee in de veranderingen die deze aanpak inhoudt voor medewerkers, lijnmanagers en HR.
 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.