Logo
  • Nieuws
  • 15 december 2015
  • Bron: Rijksoverheid

Hoveniersbedrijf houdt medewerkers ook tijdens laagseizoen in dienst

De wintermaanden bieden voor veel bedrijven wiens werkzaamheden zich met name in de zomer afspelen, een uitdaging. Wat gebeurt er met je personeel, als het werk veel minder wordt? Vaak betekent dat dat de seizoenswerkers in de wintermaanden werkloos thuis zitten. Bij Van der Tol Hoveniers, een hoveniersbedrijf met 150 medewerkers, heeft men een manier gevonden de rustige wintermaanden efficiënt in te vullen. Dat meldt de Rijksoverheid.

Dat doen zij zonder personeel (tijdelijk) te ontslaan. Een goede oplossing voor zowel werkgever als werknemer: “Tijdens de wintermaanden volgen onze medewerkers cursussen of onderhouden ze onze machines. Zo kunnen we hen een jaar rond zekerheid bieden,” aldus directeur Rob Franken Van der Tol Hoveniers.

Rustige wintermaanden bieden ruimte voor verdieping en onderhoud

In de winter vindt er doorgaans minder onderhoud aan de tuin plaats in vergelijking met de zomer maanden, als planten weer gaan groeien. Dat een hovenier in de winter zichzelf ook nuttig kan maken, bewijst Van der Tol. “Wij werken veel met vast personeel. In de wintermaanden bieden we hen de mogelijkheid om cursussen te volgen. Over de gevolgen van klimaatverandering voor de hovenier bijvoorbeeld. Ook gebruiken we de wintermaanden voor het onderhoud van onze machines. En overleggen we met onze opdrachtgevers of bepaalde werkzaamheden ook in de winter uitgevoerd kunnen worden,” aldus Franken.

Vaste aanstelling leidt tot creativiteit

Een bedrijf draaiende houden, doe je met elkaar. Dat is iets waar de medewerkers van Van der Tol het over eens zijn. Daniel Wieman, Wijkbeheerder Onderhoud bij Van der Tol, is positief over de instelling van zijn werkgever: “Omdat je de zekerheid hebt, werk je veel gemotiveerder. In deze tijden is een vast contract heel belangrijk.” Zijn collega Gerard Boon, tevens voorzitter van de ondernemingsraad, beaamt dit: “Je wordt veel creatiever in een zekere situatie. Wij denken allemaal mee met het bedrijf. Zo nemen collega’s uit zichzelf een dag vrij als het slecht weer is, zodat je niet een dag nutteloos in de keet gaat zitten in de tijd van de baas.” Rob Franken vult aan: “Samen nadenken over het overbruggen van het laagseizoen is in het belang van mij als werkgever, maar ook in het belang van de werknemer.” Zo werkt iedereen bij Van der Tol in het hoog- èn laagseizoen aan een gezonde onderneming

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.