Logo
  • Nieuws
  • 7 februari 2014
  • Antoine Hoop

Sterke toename van mobiel in zoektocht naar nieuwe baan

Het zoekgedrag van werkzoekenden is het afgelopen jaar behoorlijk veranderd. Ruim een kwart (26,5 procent) van hen zoekt mobiel naar een nieuwe baan. De veranderingen in het zoekgedrag geven een stijging weer van 10 procent, ten opzichte van 2012, meldt Monsterboard.nl in hun Monster Year Report. Waar de voorafgaande jaren secretaresse de meest gezochte term was, blijkt in 2013 het woord Administratie deze rol overgenomen te hebben.

Het gebruik van mobiele apparaten, vooral tijdens ontbijturen, op weg naar kantoor en in de avond, bij het zoeken naar vacatures houdt aan. Van de mobiele bezoekers deed 61 procent dit via een smartphone en 39 procent hanteerde daarbij een tablet.

Oriëntatiebronnen
Volgens AGO-Intelligence Group is Monsterboard.nl  de meest gebruikte oriëntatiebron (56 procent). Nieuwe vacatures worden vooral in het eerste deel van de week gezocht. Dinsdag geldt als drukst bezochte dag voor de website. Het inzetten van het eigen (professionele) netwerk en opensollicitaties (beide 39 procent) staan op de tweede plek van meest gebruikte oriëntatiebronnen.

Zoekwoorden

In 2013 is secretaresse als meest gebruikte zoekterm door administratie van de troon gestoten, gevolgd door accountmanagement. Uit de top 20 van meest gebruikte zoekwoorden zijn vakantiewerk en bijbaan dit jaar helemaal verdwenen. Het zoekwoord zorg heeft, ondanks de bezuinigingen in de branche, een plaats bemachtigd in de top 20. De grootste stijger is het zoekwoord verkoop.

Meeste vraag naar IT’ers
Net als de voorgaande jaren hebben werkgevers het meest behoefte aan IT-personeel, voornamelijk  software- en webdevelopment. 22,9 Procent van alle vacatures vroeg personeel in die richting, terwijl ook de vraag naar Technici (15,7 procent) en Sales-medewerkers (15,3 procent) hoog scoorde in 2013.

Rapport Werven, selecteren en sollicitatiegesprekken

Met dit rapport beschikt u over de ultieme handleiding om aan de slag te kunnen met onder andere:

  1.     Oordeel Commissie Gelijke Behandeling
  2.     Sollicitatieprocedure en gesprekken
  3.     STAR-methode
  4.     Diversiteitsbeleid
  5.     Interne en externe werving

Alle juridische aspecten van werving van personeel zijn voor u in een rapport gebundeld! Meer info>

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.