Logo
  • Nieuws
  • 9 december 2013
  • Bron: Monsterboard

Recruitment: beter een dataspecialist dan een social media-specialist

Big Data gaat de komende jaren binnen HR een enorme vlucht nemen. Daar zijn de kenners het over eens. We zullen data steeds beter leren begrijpen, waardoor organisaties efficiënter en gerichter kunnen zoeken. Het analyseren en koppelen van data gaat de HR-professional helpen bij werving en talentmanagement. Maar dit besef lijkt bij veel HR-afdelingen nog niet doorgedrongen. Een gemiste kans zeggen experts. Het is volgens hen belangrijker om de aandacht te richten op Big Data dan op bijvoorbeeld de inzet van social media, een middel dat wél wijdverbreid wordt ingezet.

Beeld Recruitment: beter een dataspecialist dan een social media-specialist

Het gebruik en de mogelijkheden van Big Data werden op 21 november tijdens het Monster Year Event in een paneldiscussie besproken, waarbij met enkele voorbeelden het publiek voorzichtig werd opgeroepen Big Data op te nemen in de recruitmentstrategie.

Vindbaarheid verslechtert

Het structureren en terugvinden van digitale gegevens wordt met de voller wordende databases steeds lastiger. Een groeiend aantal bronnen en voortdurende technische ontwikkelingen zorgen ervoor dat de vindbaarheid van de gezochte gegevens verslechtert. Een duidelijk visie op databehoeften en -gebruik is van belang om stappen te maken met Big data. “Van de data waarover onze klanten nu beschikken wordt op dit moment nog weinig gebruikgemaakt. Terwijl er veel winst valt te behalen, bijvoorbeeld in het ontsluiten van data. Recruiters zouden hun huidige recruitmentstrategie moeten afzetten tegen wat in de komende jaren gewenst is. Wat wordt en kan er gemeten worden en wat willen we in de toekomst weten en meten? Zo kan bepaald worden of de huidige strategie tegemoetkomt aan die van de toekomst of dat extra informatie van kandidaten/werknemers nodig is”, zei Gian Zandonà, managing director van Monsterboard, tijdens de discussie.

ROI

Maar opvallend weinig HR-professionals zijn echt bekend met de voordelen van Big Data zoals het meten van de ROI op investeringen. Ook dit is een gemiste kans vond panellid Otto Pettinga, recruiting director van Accenture: “recruitment kost een hoop geld, dus is het erg belangrijk dat je weet waar je investeringen moet doen, anders is het schieten met hagel. Je moet weten welke kanalen werken en wat de ROI van deze kanalen zijn.” De vindbaarheid van bruikbare data is hierbij van essentieel belang, dit is echter in veel gevallen niet de specialiteit van HR-professionals. Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group was het daarmee eens en ging zelfs zover door te stellen dat het inhuren van een data-analist beter is dan ook maar één euro uitgeven aan een social mediaspecialist. Social media is volgens Waasdorp een prima middel voor sourcing, maar heeft zich tot nu toe niet bewezen als effectief kanaal voor recruitmentcampagnes. Een dataspecialist voor één dag in de week inhuren kan al heel veel informatie opleveren en hoeft dus geen torenhoge kosten met zich mee te brengen. En wie uit eenvoudige analyses merkt dat zijn schaarse vacatures slecht worden gelezen en een lage conversie hebben, hoeft volgens hem ook niet alles over een andere boeg te gooien. “Kijk eerst eens naar de vacature en ga die aanpassen op woordkeuze, boodschap en vindbaarheid. Denk aan pullfactoren en presenteer het bedrijf authentiek en onderscheidend. Zorg voor die paar zinnen waardoor mensen in beweging komen.”

Nog niet klaar voor Big Data

Tijdens het Monster Year Event zijn de aanwezige HR-professionals gevraagd naar het belang en de toepassing van Big Data. Een derde van de ondervraagden gaf aan dat de HR-afdeling nog niet klaar is voor Big Data. Iets minder dan de helft (46 procent) van de ondervraagden gaf aan niet te weten of Big Data de basis is van het personeelsbestand van de afdeling. De rol van Big Data lijkt hiermee voor veel HR-professionals nog onduidelijk terwijl experts het als een van de belangrijkste ontwikkelingen beschouwen.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.