Logo
  • Nieuws
  • 11 december 2014

Arbeidsongeschikten juist geen baan door Participatiewet?

De Participatiewet die gemaakt is om arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen, dreigt te mislukken. Gemeenten hopen namelijk te bezuinigen door sociale werkplaatsen te sluiten, meldt de Volkskrant.

Sociale werkvoorzieningen nemen 84 procent van het beschikbare geld voor de Participatiewet in beslag. Honderden werknemers zijn niet meer zeker van hun baan. Een groeiend aantal gemeenten moet bezuinigen door de Participatiewet. Dit heeft het tegenovergestelde effect aldus de VK. In plaats van arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen, raken ze werkloos.

AM Groep sluit deuren

Als voorbeeld haalt het dagblad de AM Groep in Hoofddorp aan. De werkgever op vijf verschillende plaatsen, sluit binnen twee jaar de deuren. 610 Arbeidsgehandicapten hebben dan geen werk meer. Dit terwijl sociale werkplaatsen zouden wachten met hun deuren sluiten totdat het laatste personeelslid met pensioen zou gaan.

Detachering

Voor velen komt het als een verrassing dat de AM Groep, die bekend staat als een financieel op orde sociale werkplaatsvoorziening, haar deuren gaat sluiten. Driekwart van de werknemers zijn gedetacheerd bij een externe opdrachtgever. Grote afnemers zijn de MKB-ondernemingen op Schiphol. Zij zijn hier dan ook bezorgd over. Zo ook Job Cohen, voorzitter van koepelorganisatie van werkbedrijven Cedris. “Dit bedrijf heeft laten zien dat je met detacheringen veel kunt bereiken,”, zegt Job Cohen in de VK. “Daarom is het juist zo zonde als dit zou verdwijnen.”

Cohen denkt dan ook niet dat het sluiten van sociale werkvoorzieningen de oplossing is die geld bespaart. Detachering wordt als de methode gezien om arbeidsgehandicapten onder de Participatiewet aan werk te helpen. Een werkgever hoeft hen dan niet in dienst te nemen of extra te begeleiden.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.