Logo
  • Nieuws
  • 18 maart 2013
  • Mariel Hovemann

Ziekteverzuim gemiddeld 9,5 procent

Het aanhoudende winterweer zorgt voor een aanhoudende piek in het ziekteverzuim. Het gemiddelde verzuim ligt al drie maanden tussen de 9 en 10 procent. Halverwege oktober was dit nog 4,6 procent. Dat blijkt uit gegevens van de Verzuimbarometer van UNIT4.

Beeld Ziekteverzuim gemiddeld 9,5 procent

Halverwege oktober waren ruim 270.000 Nederlandse werknemers ziek (4,6 procent). Daarna steeg het verzuimpercentage gestaag door, tot 9,6 procent in de week van 15 december. Sindsdien is het ziekteverzuim stabiel gebleven op dit niveau: het totaal aantal werknemers dat op dit moment ziek thuis zit komt daarmee op ruim 560.000.

Kosten ziekteverzuim

De gemiddelde kosten van een zieke werknemer worden geschat op ongeveer 250 euro per dag aldus de softwareleverancier. Op dit moment kost het hoge ziekteverzuim de Nederlandse economie ruim 140 miljoen euro per dag, en dat al zo sinds halverwege december. De totale kosten van het ziekteverzuim deze winter komen daarmee op ruim 12,6 miljard euro. Hierbij wordt geen rekening gehouden met vervangingskosten, commerciële derving en kosten van een arbodienst.

De cijfers van de Verzuimbarometer zijn gebaseerd op gegevens van de software VerzuimSignaal, waarmee het verzuim van ruim 2 miljoen Nederlandse werknemers wordt geregistreerd

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.