Logo
  • Nieuws
  • 26 maart 2020
  • Bron: Bron: UNLEASH - vertaald door Boris van der Spek voor #HRTech Review

Katarina Berg, CHRO Spotify: 'HRTech is niets nieuws voor ons'

De grootste bedrijven ter wereld bestaan dankzij ontwikkelingen binnen de technologie. Een van die bedrijven is Spotify. Katarina Berg is de CHRO bij het Zweedse miljardenbedrijf en geeft in gesprek met UNLEASH haar visie op de evolutie die HR heeft doorgemaakt en de rol die HRTech daarin speelt.

Beeld Katarina Berg, CHRO Spotify: 'HRTech is niets nieuws voor ons'

De HR-situatie van Spotify: elke maand ontvangt het muziekplatform rond de 35.000 sollicitaties voor ongeveer 140 posities. Het zoeken naar de juiste personen voor op de juiste plek is hierdoor een enorme uitdaging, terwijl je ook veel mensen teleurgesteld moet achterlaten. Spotify maakt dan ook op grote schaal gebruik van externe platforms om al deze recruitmentprocessen in goede banen te laten lopen. Katarina Berg, verantwoordelijk voor de HR bij Spotify wereldwijd, heeft haar sector de afgelopen jaren ingrijpend zien veranderen.

Strategische HR in vier fases

“HR is veel strategischer geworden, en die trend zal zich blijven doorzetten. Tien, twintig jaar geleden ging had het puur om een administratieve ondersteuningsfunctie. Nu gaat het erom hoe zowel managers als de mensen zelf ermee geholpen worden.” Ze ziet dit als de eerste fase van de ontwikkeling van HR.

De tweede fase is volgens Berg de focus op efficiëntie. Zoals de Spotify-manager zegt: “Hoe kunnen we dingen slimmer maken zonder mensen te ontmoedigen met ‘self service’?”

De derde fase gaat hoger in de keten, naar de cultuur en de mensen daarin. Hoe vind je talent, hoe trek je talent aan, hoe ontwikkel je dit talent en hoe behoud je deze talenten?

De vierde fase is dat HR zich vooral op de mensen achter de werkenden is gaan focussen. Het is de stap waar we ons nu in bevinden en die volgens Berg onlosmakelijk is verbonden met de opkomst van technologie.

De rol van HRTech

Spotify zit een comfortabele positie. Een digitale transformatie heeft het bedrijf nooit hoeven doormaken, gezien de relatief jonge leeftijd van het Zweedse bedrijf. Toch is er nog steeds veel nieuwe technologie die van essentieel belang is voor de toekomstplannen van het succesvolle globale bedrijf.

Volgens Berg is de kern van HRTech: “het moment dat we een paar stappen opzijzetten en zeggen ‘wat kan kunstmatige intelligentie voor ons doen op het gebied van tijdsbesparing of administratieve besparing? Waar ligt het snijvlak van het menselijke brein en de technologische automatisatie?’ Het gaat om snelheid door het verminderen van onnodige tijdsbesteding”.

Lees verder op HRTech Review

De HR Podcast: Digitaliseren van HR met HR Tech

In aflevering 8 van de HR Podcast vertelt Mark van Assema, oprichter van het HR Tech Review platform, hoe de Nederlandse HR Tech arena eruit ziet. En hij geeft tips hoe je vanuit HR de digitalisering met HR Tech aanpakt.

De HR Podcast is een initiatief van HR Academy en HR Praktijk en gaat over innovaties met impact op HR. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering. Luister onderweg, op het werk of thuis in de bekende podcast apps zoals Spotify, Apple Podcast en Google Podcast. Abonneer je in de app op de HR Podcast, zodat je geen aflevering meer hoeft te missen. Kijk voor alle info op www.hrpodcast.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.