Logo
  • Achtergrond
  • 18 maart 2021
  • Redactie HR Tech Review

Zes stappen die je niet mag missen in je HR digitalisering

Digitalisering: het lijkt het sleutelwoord van het huidige tijdperk. Tegelijkertijd is het een woord dat menig HR-manager stress oplevert, want digitaliseren, hoe doe je dat eigenlijk? Sonia Mooney komt op Unleash met een aantal stappen hoe je de digitale transformatie kunt vormgeven.

Beeld Zes stappen die je niet mag missen in je HR digitalisering

‘Voor mij is digitaliseren een mindset. Het gaat om het creëren van doordachte, samenhangende digitale oplossingen waarbij de menselijke maat en de werknemerservaring centraal staan.’ Het zijn twee zinnen uit het betoog van Sonia Mooney op Unleash die de kern van digitalisering en de transformatie daartoe lijken te raken. Maar zelfs als HR-managers de juiste mindset hebben, is de stap naar die genoemde digitale oplossingen vaak groot. Aan de hand van de volgende stappen zou die transformatie makkelijker moeten gaan.

1. Werken aan ‘Eén HR’

Veel organisaties zijn opgedeeld in afdelingen, business units en teams. Ieder onderdeel van de organisatie heeft haar eigen expertise en werkprocessen. Een logische structuur, maar vanuit het perspectief van de HR-manager zorgt dit ervoor dat er niet altijd naar een bedrijf als geheel wordt gekeken bij de digitale transformatie. Mooney pleit in haar betoog voor een benadering die zich focust op de werkervaring van alle werkenden als onderdeel van een bedrijf, en niet als onderdeel van één afdeling.

2. Wat is de waarde van een bedrijf?

HR meet succes – in veel gevallen – aan de hand van de verkeerde maatstaven, betoogt Mooney. Wie tijd, middelen en energie investeert moet resultaten zien. Resultaten die zich vertalen door rendement, bij werkenden zelf of bij klanten. Iets wat niets toevoegt, kan de prullenbak in. Stel jezelf telkens de vraag: ‘wat voegt het toe?’ Als er geen overtuigend antwoord gevonden kan worden op die vraag, kan de software eruit!

3. Werknemerservaring voorop

Veel HR tools worden ontworpen voor en door HR-managers. Dat lijkt logisch, maar zorgt vaak voor problemen bij de toepassing van deze software. ‘Gewone’ werkenden, de eindgebruikers hebben moeite de tools toe te passen, wat de effectiviteit van deze tools niet ten goede komt. Hoe meer moeite werkenden hebben, hoe meer ze de software gaan vermijden. Bij HRTech tools moet de gebruiksvriendelijkheid, de ervaring van de werkenden zelf, voorop staan. Het zal voor betere resultaten zorgen.

4. Een hechtere organisatie

Nog even over dat werken in afdelingen, dat denken als geheel of groep in de weg staat. HR kan een leidende rol spelen in het bevorderen van samenwerking en het verbeteren van het wij-gevoel door bedrijfsonderdelen- en functies samen te brengen, en zo samen oplossingen te creëren. Verschillende expertises, vaardigheden en ervaringen kunnen enorm duurzame resultaten opleveren. Bedrijfsdoelen moeten gezien worden als gemeenschappelijke doelen. Via digitalisering crossfunctionaliteit stimuleren zal zorgen voor een hechtere organisatie!

5. Creëer een digitale cultuur

De ervaring van werkenden moet centraal staan bij de ingebruikneming van nieuwe HRTech tools, maar er is meer nodig. Het gaat niet alleen om wat je biedt, het gaat er ook om hoe iets wordt ontvangen. Bereidwilligheid is belangrijk bij digitalisering. Je kan draagvlak creëren door mensen vanaf het begin te betrekken bij het proces van digitalisering. Digitale oplossingen kan je het best samen ontwerpen met degenen die er gebruik van maken, bijvoorbeeld via pilots. Het zal de mindset van het hele bedrijf doen veranderen, en zo zorgen voor een digitale cultuur. Betrekken en overtuigen van de waarde maakt het hele proces een stuk eenvoudiger.

6. Omslag maken naar data

Wie digitaal wil gaan, moet digitale handvatten gebruiken om een fundament te leggen. Men moet gebruik maken van data om oude principes en aannames uit te bannen. Data geeft inzicht, data is een goudmijn in de 21e eeuw waar je als HR-manager niet zonder kan. Aan de hand van data en gegevens weten we wat werkt, en wat niet. Leg alles vast, zowel kwalitatief via feedback en bedrijfsonderzoekjes als kwantitatief via data gericht op resultaten. Aan de hand daarvan zal je digitalisering meer onderbouwing krijgen, en weet je precies waar het mis gaat!

Ga je aan de slag met digitalisering vanuit HR, maak dan zeker deze zes stappen onderdeel van je plan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.