Logo
  • Nieuws
  • 23 oktober 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement

Meer in de lijn betekent meer HR

HR in de lijn leggen is al jaren het pleidooi in veel organisaties. En dit moet dan weer leiden tot minder HR-bezetting, ofwel een hogere HR-fte-ratio. In de praktijk blijkt echter het tegendeel waar: hoe meer managers, hoe meer HR-ondersteuning er nodig is.

Beeld Meer in de lijn betekent meer HR

Dit is gebleken uit het onderzoek Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2015-2016 van Berenschot in samenwerking met HR Strategie.

Een personeelsformatie die bestaat uit relatief veel hoger management en directie, gaat gepaard met een lagere HR-fte-ratio van de HR-functie ongeacht de omvang van de organisatie.

De HR-fte-ratio drukt uit hoeveel medewerkers in de organisatie bediend worden door één fte (van 40 uur) in de HR-functie. Naarmate de omvang van het hoger management en directie toeneemt, worden er doorgaans minder medewerkers bediend door één HR-fte. Hoewel men dus lang aangenomen heeft dat HR in de lijn kan waardoor de omvang van HR afneemt, blijkt dat bij meer ‘lijn’ ook meer HR nodig is.

Wilt u weten wat dit jaar uit het onderzoek komt? De laatste hand wordt gelegd aan de editie 2015-2016 van Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement. Maar u kunt het nu al bestellen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.