Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2014
  • Peter van den Hout

HR-interimmer van de maand: Raymond Everling

Raymond Everling heeft 15 jaar ervaring als interim HR business partner bij diverse multinationals, waaronder Pfizer, Aon, Volvo Group en Allianz.

Beeld HR-interimmer van de maand: Raymond Everling

Wat is de ‘gemene deler’ van je HR-interim opdrachten? 

Wat ik vaak tegenkom bij multinationals zijn de cultuurverschillen per land. Waar voorheen  lokale kenmerken de overhand hadden, zie je de laatste tijd een mix van centraal corporate beleid en specifieke aanpassingen op landenniveau. Als je kijkt naar HR heb je het dan bijvoorbeeld over specifieke wet- en regelgeving, zoals het ontslagrecht, arbeidsvoorwaarden  of de Wet poortwachter. Probeer dit laatste maar eens aan een Amerikaan uit te leggen…

Tijdens mijn meer recente opdrachten ligt de nadruk  vooral op herstructurering, harmonisatie van arbeidsvoorwaarden en het uitsplitsen van de HR-functie in expertisegebieden. Uitgangspunt is altijd om toe te werken naar een HR business partnerschap. Spannend en uitdagend voor HR, maar ook voor het management.

Wat is jouw indruk van de volwassenheid van HR in Nederland?

Hoewel je de term ‘HR business partner’ steeds vaker ziet opduiken, zijn veel bedrijven in Nederland in de praktijk nog maar halverwege dit proces. Het  betreft dan  meer ‘pre’ business partners; dit geldt zelfs nog voor de meeste multinationals. Waar het vaak aan schort is het uitrollen van integraal management, waarbij HR daadwerkelijk in de lijn wordt gelegd. Belangrijke voorwaarden hierbij  zijn onder meer overdracht van kennis, het ontwikkelen van managementvaardigheden  en de aanwezigheid van een dashboard met  betrouwbare  ken- en stuurgetallen voor managers.

Welke HR-uitdagingen zie je voor jezelf bij nieuwe opdrachten?

Ik ben als HR allrounder een gedegen gesprekspartner voor het management, met als voordeel dat ik kan terugvallen op jarenlange ervaring bij uiteenlopende  organisaties. Hierdoor ben ik in staat om snel inzicht te krijgen in een nieuwe werkomgeving door de juiste vragen te stellen. Mijn uitdaging is vooral om bij te dragen aan de verdere professionalisering van organisaties vanuit de HR-discipline. In de praktijk kost het doorbreken van bestaande managementgewoontes nog veel tijd en energie, voordat je echt met de inhoud aan de slag kunt. Maar goed, dat hoort er natuurlijk gewoon bij en is part of the fun.

Wat is je ultieme ‘HR-droom’?

Het zou mooi zijn om eens een opdracht te doen waarbij integraal management binnen een organisatie al een feit is. Dan zou ik vanuit het business partner model  meteen de toegevoegde waarde van HR kunnen laten zien. Het vinden van antwoorden op wezenlijke vragen zoals ‘Wat motiveert je medewerkers?’ en ‘Benutten we de competenties van onze mensen optimaal?’ Door de jarenlange crisis en de efficiencyslag die daarmee gepaard gaat, zijn deze kwesties een beetje op de achtergrond geraakt. Als we straks weer met z’n allen ‘ontwaken’, is dat naar mijn idee de belangrijkste rol voor HR.

Raymond Everling wordt bemiddeld door Compagnon

Compagnon is HR-specialist en biedt complete oplossingen voor recruitment-, flex- en careermanagement.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.