Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 4 augustus 2023
  • Exact

Waarom HR-software ook heel handig voor het mkb is – al vanaf 10 medewerkers

Een volwaardig HR-systeem is voor grote organisaties een hygiënefactor, dat hoort er gewoon bij. In het mkb ligt dat anders. Toch kunnen ook kleine ondernemers een flinke meerwaarde halen uit HR-software. De aanname ‘te klein te zijn’ kan in veel gevallen overboord, want al vanaf tien medewerkers worden de resultaten van zo’n tool snel zichtbaar.

Beeld Waarom HR-software ook heel handig voor het mkb is – al vanaf 10 medewerkers

Ten eerste krijg je ‘one source of truth’, een eenduidig verhaal, voor alle data rondom je medewerkers. Omdat het systeem in de cloud werkt, zijn er geen lokale gegevens meer van medewerkers op verschillende pc’s die soms niet met elkaar overeenkomen.

De nieuwe software maakt dus een einde aan de versnipperde data op diverse plekken, die vaak niet met elkaar overeenkomt. Geen verschillende versies van salarissen of adressen meer. Die uniformiteit is ook voor de medewerkers een extra garantie dat er zorgvuldig met hun data wordt omgegaan. Dat verdienen ze, als hart van de organisatie.

Meer tijd en ruimte

Met de HR-software in de cloud wordt het ook veel eenvoudiger om bepaalde HR-taken bij medewerkers en eventueel managers neer te leggen. Door de geautomatiseerde taken worden veel vragen van medewerkers al beantwoord. Je bent bij HR dus minder tijd kwijt met het beantwoorden van vragen als: wat is mijn verlofbalans, waar staat mijn jaaropgave van vorig jaar, waar is dat contract te vinden en welke opleiding kan ik doen?

‘Dat geeft jou als HR-professional veel meer tijd en ruimte voor je kernactiviteiten. Bovendien wordt je uitstraling er beduidend professioneler door.’

Vakantie opnemen

Ook het opnemen van vakantie is dankzij de HR-software geen proces meer dat over diverse schijven verloopt, en soms uitmondt in een ware onderhandeling.

‘De tool neemt alle ruis weg, de beschikbare vakantiedata op een afdeling staan klip en klaar in het systeem’

Na het definitief maken door de salarisadministratie is de loonstrook voor de medewerker direct beschikbaar, ook dat gaat geruisloos met de HR-software.

Self service-app

Met een gebruiksvriendelijke self service-app zijn de medewerkers en de managers ‘in control’. Overal en op elk tijdstip zijn de betrouwbare gegevens beschikbaar, dankzij de oplossing in de cloud.

De software helpt eveneens de ‘vergeetachtigheid’ bij de HR-professional tegen te gaan. Voor de betrokkene belangrijke levensgebeurtenissen als verjaardagen, aflopende contracten, jubilea en geldigheid van documenten worden allemaal haarfijn in het oog gehouden door de online software.

Investering betaalt zich terug

Die continue automatische controle geldt ook voor de wet- en regelgeving, zo ben je als mkb’er ook in dit opzicht altijd up-to-date.      

Gezien al deze verbeteringen in efficiëntie, en daarmee ook kostenbesparingen, is de verwachting dat  de investering in een HR-tool zich snel terugbetaalt.

Product demo
Om te zien of het ook voor jouw organisatie een uitkomst is, stellen we hier graag een product demo van Exact Online HR ter beschikking.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.