Logo
  • Nieuws
  • 13 februari 2014
  • Lianne Bouman

Vervroegde overgangssubsidie praktijkleren voor opleidingsbedrijven

Voor opleidingsbedrijven is als overgang naar de Subsidieregeling Praktijkleren eenmalig een extra voorziening getroffen. Zij kunnen al na de eerste drie maanden in 2014 een aanvraag voor subsidie indienen voor de eerste 13 weken in 2014 gerealiseerde praktijkleerplaatsen.

Beeld Vervroegde overgangssubsidie praktijkleren voor opleidingsbedrijven

Tijdens de hele opleiding liggen de werkgeversrisico’s bij het opleidingsbedrijf. Het opleidingsbedrijf betaalt alle kosten van de deelnemer, waaronder salaris, vergoedingen en loonheffingen. De deelnemers worden niet opgeleid voor economische activiteiten bij het bedrijf zelf.

Brugfunctie

Er is sprake van een opleidingsbedrijf als werkgevers een stichting of vereniging zonder winstoogmerk oprichten door regionale collectieven van werkgevers in de technische sector. Zij vervullen een brugfunctie tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Opleiden via een opleidingsbedrijf geeft de deelnemer de garantie dat hij tot aan zijn diploma een leerwerkplaats heeft. Leerlingen sluiten namelijk een overeenkomst bij het opleidingsbedrijf.

Subsidiebedrag

Per begeleide deelnemer kan vervroegd een subsidiebedrag van maximaal 1.000 euro worden ontvangen. Als werkgevers voor 15 september 2014 ook een reguliere aanvraag indienen voor het studiejaar 2014, wordt het subsidierecht over 2014 verminderd met de al ontvangen subsidie.

Tip

Een aanvraag voor subsidie kan via het e-loket worden ingediend tussen 1 april 2014 en 1 mei 2014 (tot 17.00 uur). De minister beslist vervolgens binnen 13 weken na ontvangst van de aanvraag.

Let op

De subsidieregeling Praktijkleren heeft per 1 januari 2014 de afdrachtvermindering onderwijs vervangen. Een van de reden dat deze afdrachtvermindering is afgeschaft is wegens oneigenlijk gebruik hiervan. Houd er rekening mee dat de toepassing van deze subsidieregeling straks ook streng gecontroleerd gaat worden. Het is dus verstandig bij aanvraag van deze vervroegde overgangssubsidie vooraf goed in beeld te hebben of aan alle voorwaarden stipt wordt voldaan.

Masterclass Job Crafting voor HR

Organisatieverandering: wendbaar en optimaal inzetbaar! Organisaties zijn de afgelopen jaren gereorganiseerd. En dat heeft ongetwijfeld geleid tot het ontslaan van medewerkers. Dit proces is nog volop aan de gang. Echter: voor succes op langere termijn is een andere wijze van organiseren van het werk en omgaan met mensen nodig. Deze nieuwe werkwijze leidt tot een wendbare organisatie waar mensen hun kwaliteiten en ambities kunnen en willen inzetten. En dat is een kerntaak voor HRM! Meer informatie en inschrijven...

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.