Logo
  • Nieuws
  • 3 februari 2016
  • Daphne Smit
  • Bron: Driessen HRM

Meerderheid medewerkers publieke sector heeft droombaan

Op dit moment heeft 60 procent van de werknemers de baan van zijn of haar dromen. Over het algemeen zijn de medewerkers in de publieke sector dan ook erg tevreden met hun huidige baan. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo onder 560 werkenden in de (semi) publieke sector.

De belangrijkste factoren voor het hebben van een fijne baan in de publieke sector blijken werksfeer, werkzaamheden en omgang met collega’s. Daarnaast hechten de werknemers veel waarde aan hun eigen ontwikkeling. Naast een baan als boswachter, psycholoog of arts wordt ook de functie van verpleegkundige vaak genoemd.

Gemiddeld beoordelen de werknemers de huidige baan met een 7,5. Van alle respondenten is 46 procent zelfs zó tevreden, dat zij ondanks één laatste kans om van baan te wisselen de huidige baan willen behouden. Degenen die wel van baan willen wisselen, blijven graag in de (semi) publieke sector werken.

Waarde toevoegen

71 Procent kan in hun huidige baan structureel waarde aan zichzelf toevoegen en maar liefst 82 procent kan in zijn werk iets betekenen voor de maatschappij. Vrouwen vinden vaker dan mannen dat ze waarde toevoegen in hun werk en dat hun werk maatschappelijk relevant. Ruim driekwart van de werkenden in de publieke sector voelt zich op zijn of haar plek. 65 Procent van de medewerkers in de publieke sector kan op dit moment het beste uit zichzelf halen en iets meer dan de helft vindt zijn of haar werkomgeving inspirerend.

Medewerkers vinden ‘flexibiliteit in het uitvoeren van werkzaamheden’ en ‘krijgen van ruimte tot het nemen van eigen initiatief’ de belangrijkste aspecten voor hun ontwikkeling. De medewerkers zijn tijdens ontwikkelingsgesprekken over het algemeen tevreden over de rol die ze zelf uit kunnen oefenen op de te stellen doelen.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.