Logo
  • Nieuws
  • 19 juni 2014
  • Bron: De Volkskrant

Bedrijven met gelukkige medewerkers presteren beter

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat bedrijven met gelukkige medewerkers beter presteren, een lager ziekteverzuim hebben en minder verloop. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder duizenden mensen dat bedrijven met tevreden werknemers meer winst en een hogere omzet halen.

Beeld Bedrijven met gelukkige medewerkers presteren beter

Het Instituut voor Positieve Psychologie (IvPP) adviseert bedrijven bij het nog gelukkiger maken van hun medewerkers. Deze organisatie mat tot nu toe het geluk van medewerkers bij vijftien Nederlandse organisaties, waaronder PwC en Heras Hekwerk. Volgens de 'geluksmeter', een methode ontwikkeld door IvPP, blijkt dat medewerkers bij de 'gemeten' organisaties gemiddeld een 7,5 scoren op geluk. Volgens Robert Haringsma, medeoprichter van het IvPP zouden bedrijven streven naar een 9, om het verschil te maken. Want dan “zul je als organisatie de grootste talenten behouden en kunnen aantrekken”, zegt hij in de Volkskrant.

Meer vraag naar geluk op de werkvloer

Volgens Maurits Bruel, oprichter van opleidingsprogramma tot “chief happiness officer” aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, is er spraken van een toenemende vraag naar meer geluk op de werkvloer: steeds vaker durven managers hardop te zeggen dat ze het geluk van medewerkers belangrijk vinden. Ook Haringsma onderschrijft dit: “'In zekere zin is de aandacht voor geluk een modeverschijnsel”. Maar de aandacht komt niet uit de lucht vallen”, zegt hij. “Er komt meer aandacht voor wat er beter kan, in plaats van wat er verkeerd gaat. Drie factoren beïnvloeden het werkgeluk: de betekenis die iemand uit zijn werk haalt, de uitdaging van de baan en relaties met collega's.”

Gehoord, gezien en gewaardeerd worden

Volgens Sheila Neijman van het bureau Heart4Happiness is het antwoord op de “hoe kunnen onze medewerkers gelukkiger en vitaler worden?”, heel simpel: “elke medewerker wil gehoord, gezien en gewaardeerd worden.” Neijman geeft opleidingen en bedrijfstrainingen bij multinationals en beursgenoteerde bedrijven. “Ze probeert medewerkers in workshops te laten ontdekken wat ze zelf willen en kunnen - ook een van de centrale punten in de geluksadviezen van Haringsma en Bruel: de aloude zoektocht naar de best passende baan”, aldus de Volkskrant.

Een goede management coach zijn voor uw medewerkers

De cursus heeft voldoende diepgang om inzicht te krijgen in de diverse methodieken die coaches gebruiken om blijvende resultaten met hun coachees te realiseren. Wilt u kennis nemen van de tools en denkrichtingen die coaches zoal gebruiken, dan is dit de opleiding voor u. Meer info>

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.