Logo
  • Nieuws
  • 6 mei 2014
  • Antoine Hoop

86 procent van medewerkers vindt vergaderen tijdverspilling

Een groot deel van de vergaderingen en presentaties op kantoor is niet inspirerend of productief. Medewerkers vinden dat het de samenwerking of het uitwisselen van ideeën niet aanmoedigt. Dat zegt Sharp Europe, naar aanleiding van onderzoek dat zij lieten uitvoeren onder 2163 kantoormedewerkers in Europa.

In de ogen van 86 procent van de medewerkers is vergaderen niets meer dan tijdverspilling. Slechts 16 procent zegt vergaderen inspirerend te vinden. 75 procent zegt productiever te zijn achter het bureau.
In de top drie van de meest vervelende dingen tijdens vergaderingen geeft de meerderheid (55 procent) aan te lange gesprekken en discussies vervelend te vinden. Voor 48 procent is een saaie spreker het meest vervelend, terwijl voor 34 procent een niet inspirerend onderwerp niet te pruimen valt.

In slaap gevallen

Het onderzoek toont aan dat 9 procent van de medewerkers wel eens in slaap is gevallen tijdens een presentatie op het werk.  Ook heeft 34 procent van de ondervraagden weleens eens collega in slaap zien vallen. Daarnaast heeft één op de tien werknemers weleens een smoes bedacht om weg te komen bij een saaie vergadering. Van de respondenten zat 34 procent een kwart tot de helft van de presentatie ergens anders met zijn of haar gedachten. 10 procent geeft  aan zelfs de gehele presentatie ergens anders met de gedachten gezeten te hebben.

Als men dieper ingaat op het beeld dat medewerkers van van vergaderen hebben, zegt minder dan de helft (42 procent) van de ondervraagden vergaderen als samenwerken te beschouwen. Dit terwijl 57 procent juist vindt dat één persoon te veel aan het woord is. Volgens 58 procent zouden vergaderingen beter verlopen wanneer het een gezamenlijke inspanning wordt. Ook zegt 21 procent weleens iets te willen zeggen, maar daartoe niet de kans krijgt. Daarnaast zegt 17 procent niet van presentaties te houden. Dit omdat er volgens hen onvoldoende gelegenheid is om vragen te stellen.  Ruim minder dan de helft (27 procent) blijkt getraind te zijn om vergaderingen te leiden.

Beoordelen: van verplicht nummer naar succesfactor!

De jaarlijkse HR-cyclus is voor veel organisaties en medewerkers een verplicht nummer. En dat is jammer, want er is veel meer uit te halen! De achterliggende doelstelling moet juist zijn om slimme plannen te maken die leiden tot zichtbare resultaten in het werk. Plannen waar mensen enthousiast van worden en waardoor zij zich ontwikkelen op een manier die waardevol is voor henzelf en voor de organisatie. Meer info>

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.