Logo
  • Nieuws
  • 17 maart 2011
  • Miranda Panse

Zet samenstellen eigen arbeidsvoorwaardenpakket strategisch in

Nederland heeft het grootste tekort aan young professionals van Europa. Het gemiddelde tekort in Europa is 40 procent. In Nederland is dit 65 procent. Bij bedrijven die hun beleid richten op de mogelijkheden en behoeften van de medewerkers ligt dit percentage lager. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Top Employers Nederland’ van CRF Institute.

Beeld Zet samenstellen eigen arbeidsvoorwaardenpakket strategisch in

Opvallend aan het onderzoek is dat de HR-rol van Nederlandse bedrijven minder strategisch is dan in andere Europese landen. “Juist nu zullen Nederlandse HR-managers kansen moeten aangrijpen om talenten binnen te houden en ook hun eigen strategische rol moeten uitbouwen. Vorig jaar was Nederland met 73 procent het beste jongetje van de klas. Nu verliezen we de koploperspositie, terwijl het Europese gemiddelde toen 67 procent bedroeg,” aldus Ruud van Es, Country Manager Nederland bij Top Employers.

 

Vergrijzing

Door de vergrijzing is het belangrijk om talent aan de organisatie te binden. Bedrijven moeten er voor zorgen dat ze de talenten voorbereiden om de volgende carrièrestap binnen de eigen organisatie te maken aldus Van Es. De arbeidsvoorwaarden zijn een belangrijke reden voor talenten om te komen of te gaan. Nederlanders zijn hier erg flexibel in blijkt uit het onderzoek. “Het cafetariamodel, waarbij de keuze wordt gegeven om je eigen arbeidsvoorwaardenpakket samen te stellen, is bij 78 procent van de Nederlandse werkgevers van toepassing. Bij Europese Top Employers ligt dit percentage op slechts 35 procent. Nederlandse werkgevers zouden dit voordeel dus strategischer kunnen inzetten.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.