Logo
  • Nieuws
  • 10 februari 2011
  • Miranda Panse

Zelfstandigen willen andere regeling voor auto van de zaak

Een groot deel van de ondernemers met een auto van de zaak geeft aan dat ze te maken hebben met bijtelling voor privégebruik. De zelfstandigen vinden dat de huidige regeling zich teveel richt vanuit een werknemersoogpunt. Zij willen een andere fiscale regeling. Zij vinden dat het systeem niet simpel en flexibel genoeg is. Ook vinden ze het erg lastig om de ritten te administreren. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Zelfstandigen.

Beeld Zelfstandigen willen andere regeling voor auto van de zaak

Ondernemers vinden een auto van de zaak alleen aantrekkelijk als bedrijven een hoge omzet hebben en de auto kunnen financieren uit de bedrijfskosten en de bijtelling uit de winst. Is dit mogelijk dan moet de onderneming het bedrijf privé ondersteunen door een auto ter beschikking te stellen aldus Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen.

Auto van de zaak of privé?

Bij de keuze om een auto privé of zakelijk te rijden spelen verschillende factoren een rol, zoals cataloguswaarde en het aantal gereden kilometers. Als er weinig zakelijke kilometers worden gereden is het verstandig om de auto als privé eigendom te houden. Een auto van de zaak is voordelig als er veel zakelijke kilometers worden gereden en als het gaat om een duurdere auto.

Ondernemers zijn over het algemeen meer afhankelijk van hun auto dan werknemers, daarom is het van belang dat er wordt gekeken naar een fiscale regeling die aansluit op de zakelijke situatie waarin iemand zich bevindt aldus Gonggrijp.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.