Logo
  • Nieuws
  • 4 juni 2012
  • mr. Ginny Kessels, TeekensKarstens advocaten notarissen

Wijzigen arbeidsvoorwaarden goed onderbouwen

Teneinde kosten te besparen wil de werkgever de arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen op basis van zijn incorporatiebeding en doet een beroep op 7:613 BW. Dit verzoek wordt door de rechter afgewezen omdat de werkgever de noodzaak van de kostenverlaging onvoldoende heeft aangetoond. Anticiperen op mogelijke problemen kan niet gekwalificeerd worden als een zwaarwegend belang.

Beeld Wijzigen arbeidsvoorwaarden goed onderbouwen

De werkgever is een organisatie die actief is op het gebied van mobiele telecommunicatie. De werknemer is bij de werkgever in dienst als agent van het Customer Management (CM). De werkgever heeft in 2010 de arbeidsvoorwaarden van alle medewerkers CM gewijzigd. De werknemer en andere medewerkers hebben zich tegen deze wijziging verzet. De werkgever vordert nu een verklaring voor recht dat hij gerechtigd was de arbeidsvoorwaarden op basis van 7:613 BW te wijzigen.

 

Eenzijdig wijzigingsbeding

Betwist wordt niet door de werknemer dat sprake is van een eenzijdig wijzigingsbeding. De werknemer stelt echter dat geen sprake is van een zwaarwegend belang aan de kant van de werkgever. De werkgever stelt dat zijn belang zwaarwegend is op basis van bedrijfseconomische omstandigheden. De kosten van CM zouden veel hoger liggen dan bij soortgelijke bedrijven in Europa. Volgens de werkgever zou er daarom een financiële noodzaak zijn om de kosten omlaag te brengen.

 

Zwaarwegend belang niet voldoende onderbouwd

Volgens de werkgever is de noodzaak gelegen in het gezond houden van de onderneming. Van een dreigend faillissement is geen sprake. De vraag is of zulk anticiperen op mogelijke problemen kan worden gekwalificeerd als een zwaarwegend belang. Volgens de Parlementaire geschiedenis van artikel 7:613 BW zal bij een zwaarwegend belang, wanneer het gaat om bedrijfseconomische omstandigheden, eerder gedacht moeten worden aan grote financiële moeilijkheden. De rechter wijst de vordering op basis van 7:613 BW uiteindelijk af omdat de werkgever de noodzaak van de kostenverlaging onvoldoende heeft aangetoond, waardoor het zwaarwegend belang niet kan worden aangenomen.

 

Kantonrechter Maastricht, 28 maart 2012, JAR 2012/120

 

Tip

Een wijzigingsbeding biedt een goede basis voor eenzijdige aanpassing van arbeidsvoorwaarden. Het verdient aanbeveling om van te voren te onderzoeken of sprake is van een zwaarwegend belang. Een mogelijke instemming van de ondernemingsraad met de wijziging van de arbeidsvoorwaarden heeft overigens geen effect op deze afweging.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.