Logo
  • Nieuws
  • 22 juni 2012
  • Mariel Hovemann

Werknemer kiest arbeidsvoorwaarden steeds vaker zelf

Steeds meer werknemers kunnen hun eigen arbeidsvoorwaarden samenstellen. Een kleine meerderheid van de Nederlandse werkgevers biedt inmiddels keuzes aan tussen bijvoorbeeld vrije dagen, extra loon, studiekosten en pensioenaanvulling. Van de overige werkgevers is ruim de helft van plan werknemers óók keuzemogelijkheden te bieden. Dat blijkt uit een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder haar leden.

Beeld Werknemer kiest arbeidsvoorwaarden steeds vaker zelf

De belangrijkste reden voor werkgevers om keuzemogelijkheden in te voeren, is het vergroten van de tevredenheid van medewerkers (77 procent). Grote bedrijven (meer dan 500 medewerkers) scoren het hoogst wat betreft het aanbieden van keuzemogelijkheden (71 procent). Van de bedrijfstakken scoort de financiële dienstverlening het hoogst (78 procent).
De voorkeur van werknemers bij een keuze gaat uit naar extra vrije dagen of een fiets van de baas.

 

Persoonlijke keuzesystemen

In persoonlijke keuzesystemen is het mogelijk om, behalve tijd en geld, ook andere zaken tegen elkaar te ruilen. In een persoonlijk keuzebudget is een arbeidsvoorwaardenpakket omgerekend naar een pot met geld. De medewerker mag zelf bepalen aan welke doelen (vrije dagen, fiets, studie, loon) hij het budget besteedt. Van de aan het onderzoek deelnemende bedrijven maakt 18 procent gebruik van een persoonlijk keuzebudget.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.