Logo
  • Nieuws
  • 5 september 2012
  • Siem Kannekens

Werknemer bepaalt graag zelf de werktijden

65 procent van de werknemers bepaalt graag zelf de werktijden. Met deze maatregel gaan zij er van uit dat werk en privé beter te combineren is. Dit blijkt uit onderzoek van het kenniscentrum Werk & Vervoer.

Beeld Werknemer bepaalt graag zelf de werktijden

Het Kenniscentrum Werk & Inkomen is een samenwerkingsverband van de organisaties FNV, CNV, MHP en Qidos. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 10.000 werknemers uit profit en non-profit bedrijven.

 

Karlien Haak, projectleider van het Kenniscentrum Werk & Vervoer, reageert op de resultaten van het onderzoek: ”Een flexibele kantoorinrichting is voor veel bedrijven een heel concrete stap richting Het Nieuwe Werken. Maar meer invloed op werktijden is minstens zo belangrijk.”  Werknemers verwachten door flexibele werktijden vooral een betere werk-privé balans (60 procent), hogere productiviteit (34 procent) en files te vermijden (26 procent).

 

Ondersteuning nodig

Er kleven ook nadelen aan de flexibele werktijden: 21 procent van de werknemers vindt het lastig om hier grenzen aan te stellen. Haak zegt hierover: “ De meeste werknemers nemen graag verantwoordelijkheid, maar uit loyaliteit of onder sociale druk gaan ze soms te lang door.”

 

De onderzoekers verwachten dat vakbewegingen en ondernemingsraden aan de slag gaan met de resultaten. “Dit onderzoek hebben we uitgevoerd in opdracht van ondernemingsraden die graag een vinger aan de pols houden bij invoering van flexibele werktijden. Zij gaan er met de resultaten op zak in hun eigen bedrijf op toezien dat de bedrijfscultuur nieuwe werkers voldoende ondersteunt,” aldus Haak.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.