Logo
  • Nieuws
  • 3 november 2010
  • Lianne Bouman

Werkgevers zetten zich te weinig in voor filevermindering

Het aantal werkgevers dat zich inspant voor filevermindering in de spits is nog te gering. Op dit moment zijn er dertien regionale afspraken voor filevermindering, maar hierin zijn weinig concrete resultaatverplichtingen opgenomen.

Beeld Werkgevers zetten zich te weinig in voor filevermindering

Dat staat in een evaluatie van de Taskforce Mobiliteitsmanagement (TFMM), uitgevoerd door PwC en Goudappel Coffeng in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De Taskforce, zo blijkt uit het rapport, heeft alle vrijblijvende convenanten goedgekeurd, terwijl de richtlijn juist was om vrijblijvendheid tegen te gaan.

 

Saillant detail is dat de site van TFMM op zijn homepage met grote letters werkgevers aanmoedigt met de woorden: 'Met niet-vrijblijvende voorstellen te komen om de bereikbaarheid en leefbaarheid structureel te verbeteren'.

 

De TFMM is in 2007 gestart. In twee jaar tijd heeft het orgaan een vermindering van de files met 1,5% gerealiseerd. De doelstelling was 5%. TFMM vindt overigens dat 1,5% vermindering van de files al een grote stap is.

 

Tip

Door Het Nieuwe Werken in uw onderneming te introduceren, draagt u bij aan het terugdringen van files. Ter stimulering van het telewerken/thuiswerken is de regeling voor de vaste vergoeding van kosten voor woon-werkverkeer verruimd. Een werkgever kan de vaste vergoeding voor kosten van woon-werkverkeer verstrekken in geval de werknemer (op fulltimebasis werkzaam) in het kalenderjaar ten minste op 128 dagen naar een vaste plaats van werkzaamheden reist. Hierdoor kunnen werknemers met behoud van de vaste vergoeding voor woon-werkverkeer twee dagen per week thuiswerken. Dit betekent wel dat er op die dag daadwerkelijk thuis gewerkt moet worden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.