Logo
  • Nieuws
  • 30 september 2010
  • Dagmar Hendriks

Werkgevers sjoemelen met salaris buitenlandse arbeiders

Steeds mee bedrijven frauderen met buitenlandse laaggeschoolde werkers. Het gaat om bedrijven die opgeven dat hun medewerker meer dan 47 duizend euro per jaar verdiend. Deze medewerkers zijn bijvoorbeeld werkzaam als bouwvakker of betonvlechter. Dit scheelt werkgevers een hoop rompslomp, want op deze manier ontlopen ze de strenge eisen die het UWV aan een werkvergunning stelt.

Beeld Werkgevers sjoemelen met salaris buitenlandse arbeiders

Het aantal gepakte ‘nep-hoogopgeleiden’ is in 2009 gestegen. Bij 55 van de 218 gecontroleerde bedrijven bleek dat de werkgever had gefraudeerd. Eerder was dit nog 16 procent, zo meldt de Volkskrant. .

 

Als buitenlanders in Nederland willen werken, moet zij een werkvergunning aanvragen. Zij komen in principe alleen in aanmerking voor een werkvergunning als er in de EU te weinig mensen zijn voor een bepaald type werkopdracht.

Werkvergunning

Sommige werkgevers proberen een werkvergunning voor deze werkzoekende aan te vragen bij het IND, met een fictief hoog salaris. De reden dat werkgevers dit foefje toepassen is dat er  sinds 2004 soepeler regels bestaan voor hoogopgeleiden. Wie meer dan 47 duizenden euro per jaar verdient, krijgt gemakkelijk een werkvergunning.

 

Volgens de IND betekent het stijgend aantal fictieve hoopopgeleiden niet dat het aantal misstanden is toegenomen, maar dat de pakkans is gestegen door betere controle. De bestaande regeling voor hoogopgeleide kenniswerkers wordt dus niet aangepast.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.