Logo
  • Nieuws
  • 21 september 2011
  • Lianne Bouman

Werkgevers kraken wetsvoorstel flexibel werken af

VNO-NCW betitelt het initiatiefwetsvoorstel van Tweede Kamerleden Ineke van Gent (GroenLinks) en Eddy van Hijum (CDA) symboolwetgeving. Het initiatiefwetsvoorstel moet werknemers vanaf 2013 het recht geven op flexibele arbeidstijden en telewerken.

Beeld Werkgevers kraken wetsvoorstel flexibel werken af

GroenLinks en CDA geven met hun wetsvoorstel de werknemer zelf meer zeggenschap over zijn werkplek en werktijden. VNO-NCW vindt het een overbodig wetsvoorstel waar niemand op zit te wachten. De werkgevers ervaren het voorstel als een plan dat de inzet van werkgevers en werknemers voor thuis- en telewerken verloochent.

 

Volgens de ondernemingsorganisatie wordt er in Nederland al heel veel aan thuis- en telewerken gedaan. Ook gaat het wetsvoorstel naar de mening van de werkgevers voorbij aan het gegeven dat er al veel aangepaste arbeidspatronen bestaan, onder meer via deeltijd.

 

Zaak tussen werkgever en werknemer

‘Afspraken hierover vinden plaats op de werkvloer tussen werkgever en werknemer. Daar worden behoeften en mogelijkheden afgestemd. Wettelijke kaders zijn hier niet voor nodig’, schrijft VNO-NCW op haar site. De werkgeversorganisatie verwijst naar de Wet Aanpassing Arbeidsduur. ‘De helft van alle werknemers in Nederland werkt in deeltijd, maar degenen die dit via deze wet hebben moeten realiseren zijn op de vingers van één hand te tellen, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ Daarmee valt het in de categorie symboolwetgeving, aldus de werkgeversorganisatie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.