Logo
  • Nieuws
  • 31 maart 2010
  • Manon Schuttrups

Werk-privé verhouding belangrijkste drijfveer

De belangrijkste drijfveer bij een keuze voor een baan of werkgever is een goede werk-privé verhouding. Dat blijkt uit onderzoek van de Persgroep Banen en Nyenrode Business Universiteit.

Beeld Werk-privé verhouding belangrijkste drijfveer

Er zijn zes verschillende redenen om voor een bepaalde baan of werkgever te kiezen. De belangrijkste drijfveer is ‘balans en evenwicht’. Mensen hechten veel waarde gehecht aan een goede werk-privé verhouding en aan de mogelijkheid om zelf hun tijd in te kunnen delen. Daarna komen de drijfveren ‘uitdaging en ontwikkeling’ en ‘vrijheid en autonomie’.

 

Talent behouden

Werknemers hechten de minste waarde aan ‘hiërarchische positie, macht en status’.

Professor Lidewey van der Sluis, verbonden aan Nyenrode: “Drijfveren zijn de motor van talentontwikkeling. Door inzicht te krijgen in de drijfveren van mensen, ontstaat er een optimale match tussen werkgever en werknemer, waardoor talent langer in een organisatie wordt behouden.”

 

Drijfveren naar opleidingsniveau

Drijfveren blijken te verschillen op basis van opleidingsniveau. Hoe hoger opgeleid, des te belangrijker zijn de drijfveren ‘nalatenschap’ (een maatschappelijke bijdrage leveren) en ‘uitdaging en ontwikkeling’. Hbo’ers scoren bovengemiddeld op de drijfveer ‘veiligheid en zekerheid’, terwijl wo’ers hier beneden gemiddeld op scoren. Ook leeftijd, branche en functie zijn van invloed op de drijfveren van mensen.

 

Tevreden over baanzekerheid

De respondenten werd ook gevraagd naar het belang van en tevredenheid over verschillende aspecten van de huidige werksituatie, als salaris, werksfeer en verantwoordelijkheid.

Werknemers zijn in 2010 het meest tevreden over baanzekerheid (vast contract), zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. En ze hechten in hun werk de meeste waarde aan een goede werksfeer, maar zijn hier niet uitermate tevreden over.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.