Logo
  • Nieuws
  • 22 januari 2009
  • Arzu Kokeng

Wanneer is een arbeidsvoorwaardengesprek succesvol?

Zo’n 70 procent van de werknemers geeft aan dat het ze niet lukt om tijdens de sollicitatieprocedure te onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat blijkt uit een peiling op de website van FNV Bondgenoten, zo meldt FlexService.

Beeld Wanneer is een arbeidsvoorwaardengesprek succesvol?

Ongeveer 39 procent zegt het arbeidsvoorwaardengesprek niet te hebben benut om voor hen belangrijke zaken eruit te slepen. Zo’n 31 procent zegt zelfs helemaal niet te weten dát secundaire arbeidsvoorwaarden onderhandelbaar zijn.

 

Top 3 arbeidsvoorwaarden
De top 3 van onderwerpen waar werknemers, behalve hun salaris, over willen onderhandelen bestaat uit een vast contract, opleidingsmogelijkheden en zeggenschap over werktijd. Dat het maar 30 procent van de respondenten lukt om zelf daar succesvol over te onderhandelen, geeft het belang van een vakbond aan, aldus Jacqie van Stigt, adviseur Arbeidsvoorwaarden bij FNV Bondgenoten. “Veel mensen zeggen een vakbond niet nodig te hebben, omdat ze het zelf wel kunnen regelen. Maar dat valt voor velen dus tegen”.

 

De enquête
De enquête op www.fnvbondgenoten.nl vroeg werknemers aan te geven over welke onderwerpen - naast hun salaris - zij hebben onderhandeld of hadden willen onderhandelen in hun arbeidsvoorwaardengesprek. Daarnaast werd werknemers dus gevraagd hoe succesvol ze in die onderhandelingen waren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.