Logo
  • Nieuws
  • 11 februari 2010
  • Manon Schuttrups

Vrouwen willen wettelijk recht op thuiswerken

Thuiswerken moet een wettelijk recht worden. Dit is een van de opmerkelijke uitkomsten van het Thuiswerkonderzoek dat FileVrijKantoor.nl eind 2009 heeft gehouden.

Beeld Vrouwen willen wettelijk recht op thuiswerken

Vrouwen staan positiever tegenover thuiswerken dan mannen; zij zijn ervan overtuigd dat thuiswerkers goed zijn aan te sturen door leidinggevenden. Ook zijn meer vrouwen dan mannen van mening dat ze thuis productiever zijn dan op de werkvloer.

 

Mannen zien thuiswerken vaker als een bedreiging. Ze verwachten dat thuiswerkers minder promotiekansen hebben en dat informatie van de werkvloer missen. Wel zijn beide groepen het erover eens dat mensen die (willen) thuiswerken over een sterke discipline moeten beschikken.

 

Werk en zorgtaken combineren

Marc Leidner, initiatiefnemer FileVrijKantoor.nl: "De verklaring dat meer vrouwen dan mannen vinden dat thuiswerken een recht moet worden is waarschijnlijk omdat vrouwen graag werk en zorgtaken willen combineren. Als je in een organisatie werkt waar thuiswerken niet is toegestaan, maar de werkzaamheden zouden het wel toelaten, helpt een wettelijk recht bij het verkrijgen van thuiswerkdagen."

 

Lastig aan te sturen

"Er blijkt echter een tegenstelling te bestaan tussen leidinggevenden en medewerkers wat betreft een wettelijk recht op thuiswerken. Direct leidinggevenden zijn minder enthousiast om van thuiswerken een wettelijk recht te maken. Ook zijn leidinggevenden van mening dat thuiswerkers minder goed zijn aan te sturen en dat thuiswerkers lang niet altijd werk en zorgtaken goed kunnen combineren. Interessant is dat vrouwen van mening zijn dat thuiswerkers goed te managen zijn en werk en zorgtaken goed kunnen combineren."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.