Logo
  • Nieuws
  • 10 februari 2012
  • Lianne Bouman

VNO-NCW vindt klachtensite PVV onverantwoord

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes vindt dat de Haagse politiek afstand moet nemen van het initiatief van de PVV een site te willen openen voor klachten over Polen en andere Oost-Europeanen. Wientjes vindt het initiatief onverantwoord.

Beeld VNO-NCW vindt klachtensite PVV onverantwoord

Volgens Wientjes doet de PVV de komst van Oost-Europeanen ten onrechte als slecht voor Nederland af. "Het tegendeel is waar. Het bedrijfsleven heeft deze werkkrachten nodig. Bovendien is Polen lid van de EU. Wat zou de reactie zijn als Polen zou zeggen: Nederlanders zijn bij ons niet meer welkom," aldus Wientjes.

 

Arbeidsmigratie

"Waar overlast bestaat, moet het worden aangepakt. Maar de positieve effecten van arbeidsmigratie zijn nog altijd vele malen groter dan de problemen," stelt de voorzitter van de ondernemersvereniging. Wat betreft het melden van het verlies van banen aan Polen, zegt Wientjes: "Dat is al talloze malen onderzocht en telkens blijkt dat er van verdringing geen sprake is."

 

De PVV wil Nederlanders die overlast ondervinden van Polen en andere Oost-Europeanen of die hun baan aan hen zijn kwijtgeraakt, de gelegenheid geven via een website hun beklag te doen. De Poolse ambassadeur heeft al protest aangetekend tegen dit meldpunt.

 

Let op

Voor werknemers binnen de EER is geen tewerkstellingsvergunning nodig, behalve voor werknemers van de in 2007 tot de EU toegetreden lidstaten Bulgarije en Roemenië.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.