Logo
  • Nieuws
  • 22 juni 2010
  • Mariel Hovemann

Veel werknemers beschikken privé over betere technologieën

Organisaties gaan nu een 'beslissend decennium' in, waarin de werkplek radicaal verandert. Ideeën delen en ontwikkelen zal sterk toenemen dankzij nieuwe mogelijkheden om online samen te werken aldus een internationale studie van The Future Foundation. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat veel organisaties de nieuwe technologieën, die samenwerking mogelijk maken, nog moeten omarmen.

Beeld Veel werknemers beschikken privé over betere technologieën

De studie laat zien dat nieuwe technologie creativiteit en productiviteit van medewerkers sterk verhoogt. Ook de rol van HR- en IT-managers verandert. Dit betekent wel dat organisaties bewust moeten inspelen op culturele en organisatorische veranderingen.

Cultuur van inbreng


De studie toont nadrukkelijk aan dat samenwerking en innovatie sterk met elkaar samenhangen. Hoe meer werknemers de gelegenheid hebben om samen te werken, hoe meer ideeën zij bijdragen. De correlatie is maar liefst 81 procent. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat veel organisaties de nieuwe technologieën, die samenwerking mogelijk maken, nog moeten omarmen. Slechts 12 procent van de ondervraagde kenniswerkers was tevreden met de technologie die op het werk beschikbaar was. Bijna de helft, 44 procent, geeft te kennen in hun persoonlijke leven te beschikken over betere technologieën.

Beloning en waardering


De studie toont bovendien aan dat het stimuleren, motiveren en belonen van het genereren van ideeën grote uitdagingen blijven voor bedrijven. 45 procent van de ondervraagden heeft het liefst een financiële beloning voor creatieve ideeën, 39 procent het liefst erkenning voor hun prestaties. Daarnaast geeft 58 procent aan dat ze meer creatieve ideeën zouden indienen als ze dachten dat ze er voor beloond zouden worden.

Nieuwe technologieën en sociale netwerken

Bij het introduceren van nieuwe technologieën overheerst bij de meerderheid van de ondervraagden een gevoel van empowerment, enthousiasme en tevredenheid.  Slechts 8 procent houdt naar eigen zeggen het tempo van technologische innovatie niet bij.
Zakelijke social netwerktools worden de norm en omdat samenwerking toeneemt, worden meer gevarieerde en rijke zakelijke netwerken gebouwd. Dit kan een uitdaging zijn voor bedrijven die willen dat hun medewerkers zich alleen op hun kerntaken concentreren.

Voor meer informatie over het onderzoek, klik hier.

 

Aan het onderzoek hebben ruim 3500 mensen meegewerkt, waaronder 13 experts op het gebied van innovatie en bedrijfstransformatie, uit Europa, de Verenigde Staten en Japan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.