Logo
  • Nieuws
  • 11 januari 2012
  • Peter van den Hout

Vaker eigen bijdrage voor auto van de zaak

Halverwege dit jaar stopt het BPM-voordeel op zuinige auto's en worden de normen voor de lage bijtellingscategorieën aangescherpt. Tegelijkertijd gaan werkgevers steeds vaker autokosten doorberekenen voor privékilometers.

Beeld Vaker eigen bijdrage voor auto van de zaak

Dat meldt de Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ). Volgens de VAVDZ neemt de keuze uit auto's met een lage bijtelling met 30 procent af per 1 juli 2012 en met meer dan de helft per 1 januari 2013. In praktijk zullen dan velen weer 25 procent bijtelling gaan betalen.

Na het beoordelen van meer dan 100 autoregelingen concludeert de VAVDZ dat het steeds vaker voorkomt dat werkgevers een eigen bijdrage vragen voor het privégebruik van de auto. In een aantal gevallen wordt dit zelfs gecombineerd met een tarief per gereden kilometer. Er zijn in Nederland ongeveer 1 miljoen zakelijke rijders. Gemiddeld wisselen zij iedere vier jaar van auto.

Vergroening wagenpark

Uit cijfers van LeasePlan blijkt dat het wagenpark van bedrijven sterk vergroent. Vorig jaar nam het aantal bestellingen van leaseauto’s met 14 procent of 20 procent bijtelling sterk toe: bijna driekwart van de bestelde auto’s valt nu in deze twee categorieën.

 

Deze stijging zal volgens LeasePlan begin 2012 aanhouden en dat is voor een groot deel toe te schrijven aan de fiscaalvriendelijke behandeling van zuinige leaseauto’s die vóór 1 juli 2012 op kenteken worden gesteld.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.